"Z geriatrického oddělení je nakažených sedm zdravotníků a šest pacientů. Někteří jsou již na klinice infekčních chorob. Další jsme poslali do domácí izolace. Nyní zavádíme opatření, která mají zamezit dalšímu šíření," sdělil mluvčí nemocnice Pavel Žára.

Ilustrační foto.
Koronavirus v kraji: za úterý přibylo šest nově nakažených

Přitom ještě dopoledne byl počet nakažených výrazně nižší. „Šest až deset je přehnané číslo. Covid pozitivních není víc než pět zaměstnanců. Přesnou cifru vám neřeknu, jelikož se dělají opakované stěry," říkal ještě dopoledne ředitel nemocnice Jaroslav Štěrba.

Kliniku interní, geriatrie a praktického lékařství nejčastěji navštěvují starší lidé. Geriatrie je totiž obor, který se zabývá problematikou zdraví, diagnostikou a léčbou právě letitých generací. „Naše klinika poskytuje léčebnou a preventivní péči pro přibližně 120 tisíc Brňanů,“ popsala v informačním videu přednostka kliniky Hana Matějovská.

Motor auta hořel ve středu ráno v Komíně v Brně.
Ohnivé drama na Hlavní ulici v Komíně. Dvacet minut hasili hořící motor auta

Staří lidé jsou přitom vůči koronaviru nejzranitelnější. „Lidé s oslabenou imunitou jsou v souvislosti s možností nákazy novým typem koronaviru vystaveni větším rizikům než zdraví lidé,“ upozornilo na svém webu ministerstvo zdravotnictví.

Koronavirus je vzduchem šiřitelný virus. Způsobuje celou škálu problému. Od obyčejného nachlazení až po závažné dýchací obtíže.

Ilustrační foto.
Mezi Brnem a Dačicemi jedním autobusem. Oživují zrušenou linku

V Jihomoravském kraji se doposud nakazilo 567 lidí. 455 lidí se z nemoci vyléčilo. Dvacet pacientů Covidu podlehlo.