Její zážitek z dovolené na jižní Moravě demonstruje obrázek posledních dnů na koupalištích v celém kraji. Vodní plochy v nich jsou poloprázdné a provozovatelé se potýkají s nízký počtem návštěvníků. Oproti běžným letům jich vodní radovánky na plovárnách vyhledává až o dvě třetiny méně.

Podle provozovatelů stojí za nezájmem počasí, ale i proticovidová opatření. „Každý druhý den prší, tepla nejsou moc velká, lidé se na koupaliště nehrnou. K nám jich chodí tak polovina oproti běžným letům,“ přikládal nízkou návštěvnost chladným dnům správce moravskokrumlovského koupaliště Jiří Čemerka.

Letní tábor. Ilustrační foto.
Koronavirus se šíří na táborech. Desítky dětí musely do karantény

Přes vstupní bránu tam za den v průměru projde na dvě stě lidí, nenaplní se tak ani omezená kapacita nařízená vládou kvůli Covid-19. „Běžně naše koupaliště pojme čtyři sta šedesát lidí, nyní máme strop tři sta padesát lidí. Ani to ale nemusíme hlídat, protože na to zdaleka nedosáhneme,“ spočítal Čemerka.

Jen třetinová návštěvnost 

Jen asi třetinovou návštěvnost oproti předchozím letům má koupaliště v Hustopečích na Břeclavsku. Podle vedoucího zařízení Aleše Proschka tam doplácí na koronavirová opatření. „Je to katastrofa. Nechodí k nám hlavně děti, protože jejich rodičům se nechce platit za testy,“ uvedl pro Deník Rovnost Proschek.

Hustopečští potvrzují, že právě povinné testování je hlavní zádrhel. „Naše děti jsme na koupaliště poslali jen po dovolené, když měly ještě platný negativní test. Od té doby tam nebyly. Chápeme, proč jsou opatření třeba, ale je to nepříjemné, tak raději trávíme čas jinak,“ reagoval třeba Pavel Jurák.

Jak prokázat bezinfekčnost na koupališti:

absolvování PCR testu v posledních 7 dnech

absolvování POC antigenního testu v posledních 72 hodinách

na místě absolvovat antigenní test určený k sebetestování laiky

mít laboratorně potvrzené prodělání onemocnění Covid-19, které není starší 180 dní

mít alespoň 14 dní od aplikace druhé dávky u dvoudávkové vakcíny

u jednodávkové vakcíny musí od očkování uplynout alespoň 14 dní

dodržovat rozestupy 1,5 metru

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Narážel tak na podmínky prokazování bezinfekčnosti, s nimiž musí návštěvníci koupališť počítat. Podle nařízení ministerstva zdravotnictví už od začátku srpna nestačí čestné prohlášení. Důkazem musí být potvrzení o očkování, od něhož uplynulo čtrnáct dní, nebo negativní test. Antigenní nesmí být starší víc než tři dny, PCR testy platí sedm dní.

S testováním dítěte nemá problém Monika Lochmanová. „S manželem jsme očkovaní a pro syna vozíme vždy alespoň dva testy s sebou. Kvůli jednomu plivnutí nebo polechtání v nose se nebudeme v užívání prázdnin omezovat,“ má jasno žena.

Na opačný názor rodičů ale doplácí i provozovatelé koupaliště v Bučovicích na Vyškovsku. „Covid jednoznačně zabodoval. Ještě v červnu, když se děti testovaly ve školách, byla návštěvnost na běžné úrovni. S prázdninami jich rapidně ubylo. Denně mi volalo asi padesát lidí, jestli se musí prokazovat testy, hodně jich to odradilo,“ posteskl si vedoucí Sportovních zařízení Bučovice Jaroslav Hrabovský. I v horkých dnech zavítá podle něj na tamní koupaliště s vyhřívanou vodou až o třetinu méně lidí, než obvykle.

Testování na covid-19. Ilustrační snímek
V Česku převládá varianta delta. Vyskytuje se u devadesáti procent vzorků

Náklady provozovatelů koupališť, jimiž jsou hlavně města a obce, tak letos zisky ze vstupného významně nesníží. Vodní kratochvíle většinou dotují i v úspěšných letech. „Neznám koupaliště, které by bylo ziskové. Jen jednou za posledních sedm let jsme se dostali na úspěšnou nulu. Náklady na údržbu a provoz vždy přesahují tržby ze vstupného,“ poukázal Jiří Čemerka z koupaliště v Moravském Krumlově.

Návštěvnost zřejmě naopak posílily letošní dvoumilionové investice do oprav městské plovárny Louka ve Znojmě. „Evidujeme jen mírný pokles návštěvníků, jejich počet je ale srovnatelný s předchozími dvěma roky,“ uvedla správkyně Jana Rejzková.

Tamní koupaliště pro zhruba dva a půl tisíce lidí navštěvují nejen místní, ale i početní turisté a lidé z širokého okolí.