Kde to vůbec je?

Zlínsko a Luhačovicko leží na Východní Moravě, až u samých hranic se Slovenskem. Největším městem je baťovský Zlín, najdete tu nejkrásnější moravské lázně Luhačovice, Vizovice nebo Valašské Klobouky s typickými valašskými dřevěnicemi. Vlakem se pohodlně dostanete do Zlína, Luhačovic, Vizovic nebo Uherského Brodu. Je to kraj, který leží na pomezí Valašska, Slovácka a Hané. Víte že: Destinační společnost Zlínsko a Luhačovicko vydala nového průvodce Kam na kolo na Zlínsku a Luhačovicku?

Kapela Midi lidi
Midi lidi, Lucie Redlová i Koňe a Prase vystoupí na envirofestu Bečva času 2022

1. Po Baťově nedokončené železnici

Že by byl Zlín svou polohou tím pravým místem pro budování obuvnického impéria, se bohužel nedá říct. Baťa proto přemýšlel, jak své továrny propojit s okolním světem. Vznikl Baťův kanál, začala se stavět dálnice i železniční náspy, které měly propojit Zlín se Slovenskem. Po nich tu dnes zůstala pouze torza tunelů v krajině. Udělejte si výlet Baťovskou nedokončenou železnicí z Vizovic, projeďte tunelem uBlanka a užijte si výhledy na valašské vesničky rozeseté pod vámi.

Rozhledna Pohoř – Olšová má 64 schodů a je vysoká přes 17 metrů. Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 13 metrců a jsou z ní vidět přes Moravskou bránu Moravskoslezské Beskydy. Druhým směrem také na Hrubý a Nízký Jeseník.
FOTO: Strážní věž Novojičínska. Rozhledna Olšová u Oder z dronu a výhledy z ní

2. Krajinou jezer k Baťovu kanálu

Železnice z Vizovic do Horní Lidče sice nikdy nevznikla, zato Baťův plavební kanál ano. Dnes je to skvělé místo pro výlety na lodích i na kole. Abyste měli trasu trochu zajímavější, vyrazte k Baťovu kanálu z Otrokovic nebo Napajedel. U Spytihněvi potkáte malebnou krajinou plnou jezer, které tu zbyly po těžbě štěrkopísku. U Spytihněvské plavební komory se můžete napojit na cyklostezku kolem Baťova kanálu nebo si tu jen tak sednout a kochat se krajinou.

Výlet do Teplic nad Bečvou.
TIP NA VÝLET: Jeskyně, nejhlubší propast světa a lázně Teplice nad Bečvou

3. Na Vršatská Bradla

Tam, kde se Zlínsko a Luhačovicko dotýká hranic se Slovenskem, stojí na skalách rozvaliny starého hradu. Krajina plná rozeklaných skal, horských luk a lesů kolem Vršatských Bradel je typickým příkladem toho, jak vypadají Bílé Karpaty. Na pořádně dlouhý výlet se sem můžete vydat z Valašských Klobouků, cestou objevit pozorovatelnu Durch, vrch Královec, vesničku Červený Kameň nebo hrad v Brumově – Bylnici.

Náš tip: Ze Vsetína do Trenčína se buduje nová cyklostezka Bevlava. Propojuje Bečvu, Vláru a Váh, vede z větší části lesem a dá se po ní krásně projet Vlárským průsmykem, který odděloval Moravu od Uher.

Surfinie a renovované kolo po původních majitelích domu, Horka nad Moravou. Případnou výhru by soutěžící ráda věnovala na osázení vedlejší veřejné zahrádky, aby bylo náměstí v Horce nad Moravou zase o kousek krásnější.
HLASOVÁNÍ: Vyberte nejhezčí výzdobu v oknech a na terasách Olomouckého kraje

4. Za výhledy na paseky kolem Zlína

Jak už jsme si řekli na začátku, Zlín z pohledu dopravy nepatří mezi nejdostupnější místa. Jeho poloha města sevřeného v hlubokém údolí je však skvělá pro cyklistické výlety. Sednete na kolo a za 15 minut jste v hlubokém lese nebo na pasekách, které kdysi poskytovaly místním všechnu obživu. Naplánujte si výlet na hrad Malenovice, na Zlínské filmové ateliéry na Kudlově nebo na Pasekářskou stezku kolem Zlína. Nebudou tu davy lidí a můžete si kdykoliv udělat přestávku a pokochat se krásnými výhledy.

No, nestojí to za tu námahu...
Na dovolené ve Vysokých Tatrách aneb Putování Furkotskou a Mlynickou dolinou

5. Velkým lázeňským okruhem kolem Luhačovic

Také Luhačovice leží pěkně ukryté v náruči Bílých Karpat a Vizovických vrchů. Krásnou krajinu plnou tajemství můžete objevit na trase Malého nebo Velkého lázeňského okruhu, které vedou přímo z Luhačovic. Jsou skvělé na horská kola nebo elektrokola. Až je budete mít hotové, můžete si zajít do některého z místních wellness center nebo na proceduru do lázní. Destinační společnost Zlínsko a Luhačovicko je spolufinancována z rozpočtu Zlínské kraje.

Kristýna Klejnová

Vila uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře
Divoké devadesátky. Připomeňte si vilu, kde Krejčíř hostil celebrity i mafiány
Pěchotní srub OP–S 25 v Milostovicích u Opavy.
OBRAZEM: Pěchotní srub v Milostovicích u Opavy z dronu. Podívejte se na unikát