Potřebujete:
- 500 g borůvek
- 2 vejce
- půl snídaňového hrnku moučkového cukru
- půl snídaňového hrnku vlažného mléka
- 250 g rozpuštěné Hery
- 2 snídaňové hrnky polohrubé mouky
- prášek do pečiva
- špetka soli
- tuk na vymazání pekáče

Drobenka
- plátek másla nebo Hery
- cukr krupice
- hrubá mouka 

Heru rozpustíme s kastrolku a necháme vychladit. Ve velké míse utřeme vejce s moučkovým cukrem. Přilijeme vlažné mléko, rozpuštěnou a částečně vychladlou Heru, zamícháme.

Polohrubou mouku smícháme s práškem do pečiva přidáme k tekuté směsi. Strouhneme citronovou kůru, přidáme špetku soli, zamícháme a těsto vlijeme na tukem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech.

Posypeme jej borůvkami a drobenkou, kterou připravíme z plátku másla nebo Hery, krupicového cukru a hrubé mouky (suroviny přidávám tak od oka). Upečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia asi 30 minut. Vychladlý koláč nakrájíme na kostky a podáváme.

Jiřina Prouzová