Ivan Komárek se narodil 24. prosince 1956 v Praze. V letech 1972 až 1976 studoval na Střední odborné škole výtvarné v Praze. V letech 1976 až 1982 navštěvoval Akademii výtvarných umění v Praze.

Ivan Komárek je bytostný figuralista s občasnými tematickými vybočeními, k nimž patří i cyklus Barvy květin. Podle Ivana Komárka patří květiny v malířství k tradičním, základním tématům. Již jako student maloval jejich různé podoby a zjistil, že to není vůbec snadné.

Kyjov ožil dožínkami.
Kroje, požehnání dožínkového věnce, ale i aktovek. Takové byly dožínky

Zcela jinou podobu květiny získaly, když je začal vytvářet jako objekty, z polystyrenových potravinářských tácků. Tato série spolu s několika jeho ranými kresbami byla také východiskem pro cyklus maleb na plátně Barvy květin, který postupně vznikal v letech 2017 až 2021.

Ve svých dílech se nechává inspirovat netradičními materiály, které zpracovává do závěsných, někdy i prostorových obrazů. Zabývá se malbou, kresbou, koláží, grafikou, tvorbou objektů, keramickou plastikou a realizacemi v architektuře, které představuje malba na zeď a keramické obklady. Občas se věnuje také ilustracím a užité tvorbě.

Druhá polovina srpna nahrávala na Vyškovsku houbařům.
Babí léto je tu a láká do lesa. Odnést si můžete bedle, ale i šípky na čaj

Díla Ivana Komárka jsou zastoupena ve sbírkách Národní galerie v Praze, Českého muzea výtvarných umění, Galerii výtvarného umění v Ostravě, a v řadě soukromých sbírek u nás i v zahraničí, například v Německu, USA, Rakousku, Nizozemsku, Finsku, Velké Británii, Francii a dalších.

Žije a pracuje v Praze a na Kladně.

Výstava Ivan Komárek – Barvy květin je v Galerii Synagoga v Hranicích ke zhlédnutí do 10. října.

Zdroj: www.kultura-hranice.cz

Zámek Ploskovice.
Tip na výlet: Vydejme se za Princem a Večernicí na zámek Ploskovice