Na její vybudování přispěli obci místní občané i podnikatelé, částkou 80 tisíc korun pomohla také Nadace ČEZ.

„Projekt domašovské kapličky jsme zařadili do naší aplikace EPP – Pomáhej pohybem, v níž lidé sami rozhodují, který projekt svými vysportovanými body podpoří. Měli jsme trochu obavy, jestli obstojí v konkurenci projektů, které pomáhají dětem, seniorům nebo hendikepovaným. Jsem velmi ráda, že se mezi uživateli aplikace našlo dost turistů, běžců a cyklistů, kteří své body věnovali právě na tento krásný projekt, jež bude všem místním i turistům připomínat historii tohoto podhorského kraje,“ řekla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Původním záměrem bylo postavit přesnou kopií kaple, která stála na cestě z Domašova na Jívovou dříve a kvůli nezájmu minulého režimu o sakrální stavby se v 60. letech minulého století rozpadla. „Architekt Petr Leinert ale zastupitele přesvědčil, abychom místo věrné kopie vybudovali novou stavbu, která zachytí styl dnešní doby. Proto má nová kaple moderní architekturu. Odkazem na historii našeho regionu je břidlice, která se u nás dříve těžila a využili jsme ji jako základ stavby. Několik starých břidlicových ploten nám dokonce věnovali občané, kteří je u svých domů střežili jako poselství předchozích generací,“ řekla starostka Domašova u Šternberka Michaela Procházková.

Kaple bude zasvěcena Nanebevzetí Panny Marie. Iniciátorem její výstavby byl Jaromír Machala z Jívové, který se už desítky let věnuje obnově zaniklých sakrálních staveb v regionu.

Vladislav Sobol