Hledačka má něco přes jeden kilometr a strávíte na ní necelou hodinu. V rámci osmi zastavení sbírá návštěvník postupně indicie, které jej dovedou až k pokladu. Aktivita je určená hlavně pro místní rodiny s dětmi, zábavu si na ní však užije i osamělý turista. Kudy stezka vede?

V krajině žádné značení nehledejte, vše je ukryto v tištěném průvodci. Ten díky atraktivní grafice působí spíše jako komiks. Zvláště děti se rychle ztotožní s komárem – floutkem a jeho vtipnými komentáři.

Hledačku mohou využít i základní školy k netradičnímu způsobu výuky. Jako nástroj místně zakotveného učení vede děti k aktivnímu občanství. Přibližuje jim hravou formou ekologická, ekonomická a sociální témata v místě, kde žijí.

A stezka má ještě jeden bonus, který ocení nejen učitelé literatury, trasou vás provádí ve verších!

Největším oříškem pro její tvůrce bylo vymyslet trasu hledačky. Aby vedla převážně přírodou, tvořila pomyslný okruh, nebyla moc dlouhá a ještě přitom spojovala zajímavá zastavení.

Hledačku Co vyprávěl komár? finančně podpořil Olomoucký kraj. Průvodce k hledačce je volně ke stažení ve formátu pdf na stránkách spolku Los Vesinos (www.losvesinos.cz) a místní samosprávy (www.chomoutov.eu).

Lenka Introvič