Je plná jehličnatých i listnatých dřevin, dnes také nádherně kvetoucích trvalek, pečlivě a s láskou ošetřovaných na skalkách a záhonech v celém areálu.

Původní záliba pana Holuba v pěstování bonsají a konifer se časem rozšířila o sběr a množení čarovějníků, zvláštních pupenových mutací původních botanických druhů a jejich kultivarů, z nichž některé nesou už i jeho jméno.

Mimochodem jeden z takových čarovějníků zdobí už asi tři roky i naši zahradu v Hranicích. Pokud máte podporu ve svém okolí, v rodině a kromě lásky k přírodě a představivosti vám někdo shora nadělí i řemeslnou zručnost, může vzniknout takto úžasné dílo.

Uhlířský vrch u Bruntálu.
Tip na výlet: Uhlířský vrch u Bruntálu láká na krásné výhledy i Křížovou cestu

Staříčské Miniarboretum U Holubů je dnes známo nejen zahradnické veřejnosti a milovníkům bonsají, zahradní architektury a přírody u nás, ale i v zahraničí.

Je obrovskou inspirací pro ty, kteří plánují budování nebo úpravu svojí zahrady. V arboretu najdete kromě stovek rostlin také kovářská díla a jednu ne příliš často vídanou zvláštnost.

Jsou jí trojrozměrné objekty, většinou sochy zvířat a rostlin, které majitel vytváří ze starých pletiv a nově také hliníkových drátů. Za všemi těmito objekty jsou desítky hodin práce, ale výsledek stojí za to.

Nad obcí Veselíčko ve starých sadech.
Tip na výlet: Nad obcí Veselíčko ve starých višňových a třešňových sadech

Už při vstupu do arboreta vítají návštěvníka mohutná kovaná vrata s rostlinnými motivy, areál je oplocen gabionovými stěnami, v jejichž spárách se daří rozchodníkům, netřeskům a dalším suchomilným rostlinám.

Holubovi svou zahradu neustále doplňují a přetvářejí, nové jsou třeba trvalkové záhony, dnes tak populární a moderní i v městské zahradní architektuře.

Inspirací pro výchovu dětí mohou být také hmyzí domečky, některé skutečně nemalých rozměrů rozmístěné v osluněných i stinných částech celého areálu.

Prales Mionší leží v Těšínských Beskydech u obce Dolní Lomná na Frýdecko-Místecku a patří mezi nejzachovalejší svého druhu.
Kam na výlet? Do pralesa nemusíte za oceán. Jeden se nachází u Dolní Lomné

Ti, kterým učarovala jezírka, budou tím u Holubů, myslím, nadšeni. Nejen barevní koi kapři, ale i řada obojživelníků všech možných druhů zde našla skvělé místo k životu a s vodními a břehovými rostlinami vytvářejí úžasný biotop.

Po celém areálu jsou rozmístěny lavičky, na nichž mohou návštěvníci odpočinout a hlavně se kochat zahradními scenériemi, zajímavými průhledy, sledovat život zahrady.

Je to organismus, který od jara do podzimu pulsuje životem. Ti, kterým je bližší produkční zahrada, si u Holubů také přijdou na své. Zvláště na jaře, kdy na svých zahrádkách vysévají a vysazují zeleninu, se ve Staříči dveře netrhnou.

U sifonu v Uhřičicích.
Studenti z Kojetína vymysleli hru! Sbírejte razítka na kole i pěšky středem Hané

Desítky a možná už stovky odrůd rajčat a paprik všech možných tvarů, velikostí a chutí jdou na odbyt. Malé zahradnictví doplňující arboretum nabízí většinu rostlin, které návštěvníci vidí na jednotlivých plochách a na jaře také přísadu zeleniny.

Do arboreta ve Staříci zavítáme každým rokem minimálně jednou. I naši zahradu v Hranicích budujeme a přetváříme a pokaždé tady najdeme něco nového.

A nemám teď na mysli jen nové rostliny, ale hlavně nás sem táhnou nápady, z nichž některé pak můžeme realizovat i doma. A mnozí to jistě znáte, jaká radost je sledovat, jak se rostlinám daří, jak se vaše představa rozvíjí.

Olomoucký spolek okrašlovací jde svou výzdobou příkladem.
SOUTĚŽ. Pochlubte se květinovou výzdobou a vyhrajte atraktivní ceny!

Zahrada i práce v ní poskytuje zklidnění a současně ponouká a vybízí k dalšímu přemýšlení a novým realizacím. Je to nekonečný, ale přitom krásný proces. Jedno staré japonské přísloví to říká velmi výstižně: „Zahrada je hotova až v den smrti zahradníka.“

Karel Machyl

Moravské levandulové žně.
Moravská Provence aneb Levandulové žně nedaleko Hranic a Olomouce. Podívejte se
Město Odry a jeho okolí.
Tip na výlet: Rodiště Mendela nebo mlýn jako z pohádky. Odry mají zajímavé okolí