Na pozvání manželů Zaoralových z Bio farmy v Čabové jsme proto nezaváhali ani vteřinu. Když nastal den "D," raději jsme si přivstali, abychom nezaspali. Takovou "venkovní výuku" si přece nemůžeme nechat ujít!

Cesta autobusem netrvala dlouho, a než jsme se nadáli, byli jsme na farmě, kde nás s úsměvem na tváři přivítali již zmínění majitelé. Krátké seznámení s programem, stručné poučení o chování na farmě, vyhodnocení výtvarné soutěže a pak už honem na krmení těch nejmenších a nejmladších telátek. Ta byla roztomilá! A jak byla hladová! Třeba taková "Školačka," která se narodila na začátku školního roku, vypila mléko dříve, než jsme napočítali do deseti. A dožadovala se přídavku. Čtyři malí býčci byli z nás trochu nervózní, tak jsme zvířátka nechali odpočívat a vydali se do bývalé školy, ve které jsme posvačili a trochu si odpočinuli.

Vzhledem k chladnějšímu počasí jsme byli rádi za krb, ve kterém nám majitelé zatopili. Po krátké pauze jsme se vydali k velkým kravičkám, jalovicím a dvěma býkům. Paní majitelka nás seznámila s každodenní prací na farmě, včetně značení zvířat a různých zajímavostí. Také si nás paní majitelka vyzkoušela, jestli víme, co je sláma, seno či senáž, jaký je rozdíl mezi jalovicí a krávou. A protože máme pro strach uděláno, kravičky jsme si hladili, krmili suchým pečivem, shrnovali jim seno a pozorovali je při tzv. "robotickém dojení.” Bylo úžasné sledovat kravičky, jak se řadí na dojení a pak odchází samy na pastvu. Vše jsme bedlivě poslouchali a s nadšením sledovali.

Při návratu do místní školy jsme nabyté vědomosti prokázali v tzv. “velkém testu o kravičkách,” který jsme plnili jako skupinovou práci. Dopadli jsme na výbornou. A co vy? Věděli byste, že na farmě v Čabové mají celkem 150 krav, že kravička nadojí robotem Lely denně 20 -30 litrů, jalovice je kravička, která ještě neporodila tele, že kráva má 4 žaludky, váha dospělé krávy je 600 kg nebo že březost krávy trvá stejně tak dlouho jako u člověka? Paní majitelka pro nás připravila i ochutnávku sýrů, po kterých se jen zaprášilo. Takové “bóží” a jedinečné sýry jsme už dlouho nejedli!

Před odjezdem z farmy jsme si procvičili naši finanční gramotnost. V obchůdku jsme si nakoupili ony báječné sýry a čerstvé syrové mléko pro rodiče a sourozence. Pak už jen rozloučení s majiteli a hupky šupky do autobusu! Závěrem bychom ještě jednou chtěli poděkovat rodině Zaoralové za nejlepší exkurzi, na které jsme kdy byli. Nejen že byl pro nás připraven celodenní program, ve kterém jsme se dozvěděli spoustu zajímavých informací, naučili se, jak se chovat ke kravičkám, jak se o ně starat, čím je krmit, ochutnali jsme sýry, ale také jsme se přesvědčili o pravdivosti přísloví “Bez práce nejsou koláče.” Pobyt na farmě nás všechny uchvátil natolik, že jsme se ve škole shodli na tom, že v budoucnu chceme být farmáři a vlastnit takovou farmu by byla sice dřina, ale bylo by to moc prima.

Zaoralovým touto cestou posíláme malý dárek:

V Čabové se dobře máme, kravičky už dobře známe. Známe i fajn majitelé, jsou to prima hostitelé. Mlíčko, sýry chutnají, kravičky je dávají. Byl to dneska bezva den, za všechno Vám děkujem!!!! Teď už všechno víme, známe, Zaoralovy moc rádi máme!

Romana Polzerová a žáci 2.A
ze Základní školy Svatoplukova ve Šternberku