V oblasti zemědělského vzdělávání patří jezdecké obory a péče o koně k těm oblíbeným. Mladé zájemce lákají především nádherná, elegantní zvířata a celý svět s tím spojený. Za péčí o koně se ovšem skrývá obrovské množství práce. Aby žáci z olomoucké střední zemědělské školy získali ze svého studia co nejvíc, tak dostali možnost jet díky programu Erasmus+ na stáže až na samý cíp Evropy – do Portugalska.

Profesionální péče a čistota

V Portugalsku je jezdecký sport a péče o koně na vysoké úrovni. Žákyně tak pracovaly v prostředí, kterému vládne naprosto profesionální přístup. Ve stájích společnosti Norequestre o koně pečují v naprosté čistotě.

„Někdy jsme měly pocit, že jsou kartáče vyrovnané snad podle barvy a velikosti. Vše je přesně uloženo na svém místě a stáj působí dojmem takové čistoty, že jsme měly skoro chuť se u vstupu přezout,“ popisují svůj zážitek olomoucké žákyně.

Praxe v Portugalsku probíhaly podle předem daného scénáře, tzv. jednotky výsledků učení. Škola totiž projekt připravila se zapojením celoevropského systému ECVET. Zkušenosti si ale z Portugalska přivezla také paní učitelka, která v Portugalsku na skupinu osmi dívek dohlížela.

„Sledovat spolupráci profíků a práci s koněm, to mi dalo hodně. Jde ale hlavně také o velkou motivaci do budoucí výuky u nás ve škole, protože jsem si uvědomila, že jsem ve svých nárocích na koně, jezdce i ošetřovatele trochu polevila. Srovnání se systémem práce v portugalských stájích pro mě bylo hodně poučné,“ dodává Simona Heidenreichová, která se z Portugalska se žákyněmi v minulých dnech vrátila.

Praxe v Portugalsku až na tři měsíce

Současný projekt stáží v oblasti péče o koně sice již končí, olomoucká zemědělka ale zahájila nový projekt Erasmus+, který je tentokrát zaměřen na budoucí agronomy.

„Domníváme se, že právě sbírání zkušeností v mezinárodním prostředí, kam by se žáci sami jinak za praxí asi nepodívali, může fungovat jako jeden z motivačních prvků, proč si vybrat ke studiu naši školu. V novém projektu máme totiž připraveny také dlouhodobé mobility do Portugalska, a to v délce tří měsíců. Jde o skvělou šanci hlavně pro absolventy. Ti pojedou hned po maturitě sbírat zkušenosti na jih, kde je zemědělská produkce velmi živým oborem,“ doplňuje Tomáš Metz, zástupce ředitele Střední školy zemědělské a zahradnické Olomouc.

Tento projektškola realizuje až do podzimu roku 2020. A jak vedení olomoucké školy přiznává, v podobných aktivitách chce nadále pokračovat.

„Rozhodně ano. Příští rok bychom se chtěli vrátit zase k mobilitám zaměřeným na floristiku. Praktikanti by tedy mohli jet třeba do Nizozemska. Obrovskou výhodou totiž je, že všechny náklady hradí rozpočet Evropské unie. Můžeme tak podpořit i ty žáky, kteří by jinak kvůli své ekonomické situaci do zahraničí jet nemohli,“ jmenuje hlavní výhodu programu Erasmus+ zástupce ředitele Metz.

O programu Erasmus+

Program Erasmus+ byl zahájen roku 2014 a je naplánován do roku 2020. Umožňuje kromě jiného získat zahraniční pracovní zkušenost žákům středních a vyšších odborných škol. Jeho hlavní výhodou je to, že většina nákladů je hrazena z prostředků EU, takže do zahraničí mohou vyjet skutečně všichni. Program v ČR řídí Dům zahraniční spolupráce. Více informací na www.naerasmusplus.cz.

Co je ECVET?

Evropský systém ECVET přispívá k přenosu a uznání znalostí, dovedností a kompetencí získaných v průběhu studijní nebo pracovní stáže doma či v zahraničí. ECVET je ve všech evropských zemích zaváděn od roku 2009 na základě doporučení Evropského parlamentu a Rady. Více informací najdete na stránkách systému ECVET.

Autor: Tomáš Metz