Když má Praha červenou stopku udělal jsem si v druhé polovině září výlet do Olomouce. Vyšlo zrovna krásné počasí a bylo tam moc hezky. Jelikož je hlavní Masarykova třída rozkopané jezdí od nádraží do centra co čtvrt hodiny autobus. Lidi jako jsem já potěší, že pro starší pětašedesáti let je městská doprava zdarma, stačí se jen prokázat občankou nebo pasem. Revizorka mě stejně ale zase přešla.

Prošel jsem si centrum města od katedrály na hlavní náměstí, kde mají zajímavé lavičky a zajímavý model města. Všiml jsem si, že ulice byly plné studentů a studentek, to se jen tak nevidí. Našel jsem i zajímavě ozdobenou zašlou fasádu i pěknou vinotéku.

Abych nechodil jen po městě, zajel jsme i na Svatý Kopeček. Nahlédl od opraveného poutního kostela a podíval se i do ZOO. Je velká, pěkně jsem se prošel a jezdí i vláček. S Prahou jsem musel srovnávat hned u poklady, tam platíme my důchodci za vstup korunu, v Hodoníně máme vstup zdarma, v Jihlavě slevu asi padesát korun, v Olomouci člověk zaplatí stovku.

Potkal jsem tam i školní výpravu, viděl asi deset žiraf, bílé vlky, zubra či tygra. Leopard se po obědě šel schovat.

Zdeněk Gajdůšek