Přesto (nebo možná právě proto), že Martin měl bílého koně pouze pod sedlem, a nikde tedy nebyly ani náznaky sněhové nadílky, se západem slunce přišly mrazivé chvilky. To však návštěvníky nijak neodrazovalo, protože celé odpoledne i následný večer se neustále bylo čím zahřívat. Duše i těla přítomných zcela jistě zahřál úvodní průvod, který začal na Horním náměstí, odkud na koni vyjel svatý Martin s družinou bubeníků doprovázený dětmi i rodiči s rozsvícenými lampičkami a lampiony.

Otisky podkov pak průvod zavedly do hradní zahrady, kde byl pro všechny připraven bohatý jarmark, ochutnávka svatomartinského vína i drobných pochutin, cimbálová muzika, jízda na koni a hudební vystoupení na pódiu. Každý se mohl, směl a měl „zahřívat“ podle svého gusta.

Pro zájemce byla dokonce připravena i prohlídka hradu za snížené vstupné. Na své si tak mohli přijít milovníci dobré hudby, zábavy i jiných kulturních zážitků, dobrého vína, jídla, ale především milovníci dobrých lidí, vztahů, tradic…

Věříme, že návštěvníci slavnosti strávili na šternberském hradě hezké chvíle a velmi děkujeme všem žákům, učitelům, rodičům i ostatním, kteří pomáhali s organizací. Už teď se těšíme, že letošní více než hojná účast bude (staro)novou tradicí dodržovanou i v dalších letech.

Autor: Taťána Součková