Druhý prohlídkový okruh „Život na šlechtickém sídle“ bude zaměřen na historii a pobyt rodu Liechtensteinů na hradě Šternberk a život šlechty obecně.

Po celou dobu rovněž probíhají restaurátorské práce. V interiérech hradu se pracuje na souboru historických kamen z dotace MAS Šternbersko. Rozsáhlé opravy jsou realizovány i v dalších částech areálu hradu. V současné době jsou to prostory bývalého strážního domku, šatlavy a vstupního portálu. Postupně zde vznikne nový prostor pokladny, prodeje suvenýrů či výstavní prostory.

V prostorách hradního parku se pracuje na budově ledovny, technické zajímavosti hradu Šternberk. Vybudováno bude i sociální zázemí pro návštěvníky kulturních akcí. Na horní louce hradního parku vnikne vyhlídková pergola, jež bude centrem relaxační zóny pro občany i návštěvníky města. Stranou nezůstane ani cestní síť a instalace nového mobiliáře.

Nucená uzavírka hradu Šternberk pro návštěvníky byla využita v maximální možné míře k činnostem, které zvýší atraktivitu památky i komfort návštěvníků. Věříme, že nové instalace a rekonstrukce areálu hradu Šternberk zvýší návštěvnost a zájem turistů o město Šternberk. Od úterý 26. 5. 2020 se opět těšíme na Vaši návštěvu.

Jan Gottwald