„Hostem festivalu bude režisér Martin Řezníček, který uvede svůj dokumentární film Jan Křížek, sochy a včely,“ upozorňuje pořadatel festivalu Pavel Konečný. Téměř zapomenutý česko-francouzský sochař, malíř, výtvarník a také včelař Jan Křížek tvořil a žil především ve Francii.

V roce 1947 vyjel jako čerstvý absolvent Akademie výtvarných umění na studijní pobyt do Francie spolu s manželkou Jiřinou a už se nevrátili. Poetický dokument vypráví především o setkání s vdovou po Janu Křížkovi a o setkání s místy, kde sochař žil a která poznamenal.

Kromě toho se zde uskuteční křest nové knihy Hany Babyrádové Permanentní invence. Jedná se o soubor esejisticky formulovaných úvah o podstatě spontánní výtvarné tvorby vyvěrající z nitra umělce. Autorka na toto téma vydala již několik publikací.

Tentokrát doplnila své úvahy přepisem korespondence s autorem art brut Jaroslavem Divišem ze Vsetína, jehož se dotazovala na témata související s reflexí autorského přístupu k vytváření výtvarných objektů. „Drobná díla vytvořená pro tuto příležitost právě Jaroslavem Divišem si budou moci odnést návštěvníci domů,“ dodává Pavel Konečný.

Součástí festivalu bude také komentovaná prohlídka výstavy Šero i jas, která je částečně věnována tvorbě art brut. Výstavou v Galerii Muzea moderního umění provedou návštěvníky od 19 hodin autorky výstavy Šárka Belšíková a Anežka Šimková.

Tomáš Kasal