Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) dnes novinářům řekl, že pro české občany, kteří se už nachází na území Slovinska, se nic nemění. Češi, kteří do Slovinska dorazí po půlnoci, se ale budou muset prokazovat negativním testem na koronavirus. Bez něj jim bude nařízena dvoutýdenní karanténa. Česká diplomacie to vnímá jako zásadní komplikaci a chce se slovinskou stranou řešit, zda by pro Čechy bylo možné absolvovat test až na slovinském území. Petříček má také od slovinské strany příslib, že až počet nově nakažených v Česku klesne za 14 dní pod deset na 100 tisíc obyvatel, vrátí se ČR na seznam bezpečných zemí.

Slovinsko rozhoduje o zařazení země mezi bezpečné na základě toho, kolik osob se nově nakazilo koronavirem za posledních 14 dní. V Česku to ke čtvrtku bylo 17,75 osoby na 100 tisíc obyvatel. Pod hodnotou deset bylo Česko naposledy 25. června.

Na letišti v Řecku může dojít k tomu, že budete vybráni pro testování na covid-19. Výběr probíhá náhodně.
Řecko vítá první české turisty. Letadla jsou plná, pozor na roušky a propisky

Při průjezdu Slovinskem na dovolenou například v Chorvatsku Češi nebudou muset negativní test na koronavirus předkládat. Cestu jim nicméně mohou zkomplikovat policejní kontroly, dopravní komplikace mohou vzniknout i na slovinsko-chorvatské hranici. Českým turistům Petříček doporučil, aby v případě cesty přes Slovinsko uskutečnili přejezd co nejrychleji.

Při průjezdu Slovinskem na dovolenou například v Chorvatsku Češi nebudou muset negativní test na koronavirus předkládat. Cestu jim nicméně mohou zkomplikovat policejní kontroly, dopravní komplikace mohou vzniknout i na slovinsko-chorvatské hranici. Českým turistům Petříček doporučil, aby v případě cesty přes Slovinsko uskutečnili přejezd co nejrychleji.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ráno novinářům řekl, že není důvod, aby Slovinsko dávalo Česko mezi méně bezpečné země. ČR má podle premiéra pouze lokální problém se zvýšeným výskytem koronaviru na Karvinsku. "Doufejme, že Slovinsko to zohlední a od toho opatření upustí, protože pro něj není nejmenší důvod," uvedl. Slovinský protějšek Janez Janša podle Babiše slíbil, že situaci prověří.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nehodnotí Slovinsko tuzemskou epidemiologickou situaci úplně objektivně a v detailu. "Srovnávána jsou celková data počtu případů. Budeme chtít přesvědčit naše slovinské kolegy, že situace není v ČR plošně taková. Trend je spíš klesající," řekl ministr. Ohnisko v Karviné je podle něj pod kontrolou.

Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur slovinský krok poškozuje cestovní ruch. Asociace vyzvala ministerstvo zahraničí, aby vyjednalo zmírnění opatření.

Objímající se pár na letišti Narita nedaleko Tokia
EU schválila seznam bezpečných zemí. Podmínečně je na něm i Čína

Česko se ocitlo na slovinském seznamu méně bezpečných států na takzvaném oranžovém seznamu společně s Chorvatskem a Francií. Belgii a Nizozemsko naopak Lublaň přeřadila na bezpečný, zelený seznam.

Důvodem rozhodnutí slovinské vlády udělat změny v zeleném seznamu je podle jejího mluvčího nárůst nových případů koronaviru zejména v Chorvatsku. Podle televize N1 se také ukázalo, že poměrně mnoho Slovinců nebo lidí s právem trvalého pobytu ve Slovinsku při návratu do Slovinska přes Chorvatsko nebo Maďarsko oznámilo, že byli právě v těchto zemích, zatímco ve skutečnosti pobývali v Srbsku či Bosně a Hercegovině, tedy v zemích, jež jsou na slovinském červeném seznamu stále nebezpečných států s vysokým počtem nakažených.

RegioJet přerušil prodej jízdenek do Lublaně, do Chorvatska pojede  

Dopravce RegioJet přestal prodávat kvůli změně podmínek cestování do Slovinska jízdenky do Lublaně. Omezení pro Čechy Slovinci zavedli kvůli vysokým nárůstům počtu lidí pozitivních na covid-19 stejně jako pro Chorvaty a Francouze. Provozu vlaků z Česka do Chorvatska se omezení nijak nedotkne, většina cestujících míří právě tam. Dopravce umožňuje také storno již koupených jízdenek a vrácení peněz, uvedl v tiskové zprávě mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. Do Chorvatska jezdí přes Slovinsko i autobusoví dopravci. Situaci sledují, cesty do Chorvatska by ale ohroženy být neměly.

Slovinsko změnilo epidemiologické hodnocení Česka a také Chorvatska a Francie a vyjmulo je ze zeleného seznamu bezpečných zemí. V Česku se nárůsty počtu pozitivních v posledním týdnu výrazně zvýšily proti předchozím dnům, zejména na Karvinsko a Frýdecko-Místeko. Počet aktuálně nemocných se v Česku za necelé dva týdny zvýšil z 2300 na více než 4000. Podle slovinské agentury STA budou muset Češi přijíždějící do země od sobotní půlnoci do dvoutýdenní karantény, pokud se neprokážou doklady o pobytu v prádninové destinaci.

"Do vyjasnění situace omezíme prodej jízdenek do Lublaně. Přestože se v porovnání s počtem cestujících do Chorvatska jedná o výrazně nižší počet, zatím řádově několik cestujících na každý spoj, je zapotřebí nejprve vyjasnit platnost veškerých změn a postupů tak, abychom mohli prodej jízdenek opět co nejdříve obnovit," uvedl Ondrůj.

Dopravce koordinuje postup i s českým velvyslanectvím v Lublani a také Slovinskými železnicemi, které jsou partnerem pro provoz vlaku ve Slovinsku. Cestující dostanou informaci SMS zprávou.

Několik autobusových linek do Chorvatska, které přejíždí přes Slovinsko, provozuje FlixBus. Aktuální vývoj situace kolem nových opatření na hranicích Slovinska sledujeme," uvedla za společnost Jitka Schmiegerová. Přesné podmínky pro provoz linek a případné opatření v autobusech by podle ní měly být jasnější během dne.

Do Chorvatska chce od 10. července jezdit autobusy i Leo Express. Cestující se však podle společnosti žádných omezení obávat nemusí, autobus bude přes Slovinsko pouze přejíždět. "Postupujeme podle platných nařízení ve Slovinsku, a také v dalších zemích, a dodržujeme například rozestupy mezi cestujícími. Samozřejmostí je také dezinfekce prostoru autobusu," podotkl mluvčí Emil Sedlařík.