Na základě dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ministerstvo zdravotnictví každý týden aktualizuje seznam zemí podle míry rizika nákazy. K zemím s nízkým rizikem nákazy bude v Evropě patřit Bosna a Hercegovina, Maďarsko, Polsko, Slovensko a Vatikán. Z mimoevropských zemí pak Austrálie, Hongkong, Japonsko, Jižní Korea, Jordánsko, Kanada, Katar, Macao, Nový Zéland, Saúdská Arábie, Singapur, a Tchaj-wan.

Ze zelené kategorie podle ministerstva zdravotnictví nově vypadnou Albánie, Brunej a Srbsko. Ministerstvo zahraničí později v tiskové zprávě informovalo, že Albánie a Srbsko se přesunou do oranžové kategorie značící střední míru rizika.

Cestování v době koronaviru
Příjezdový formulář: Kontroly přitvrzují. Kde ho najít, kdy ho Češi musí vyplnit

Kromě těchto zemí ze zelené do oranžové přesune i Rumunsko, z červené Azorské ostrovy. Zařadí se tak k Finsku, Chorvatsku, Itálii, Lucembursku, Lotyšsku, Maltě a Rakousku.

U zeleně a oranžově označených zemí musí cestující vyplnit příjezdový formulář a být testován před vstupem do ČR nebo nejpozději pět dnů po příjezdu absolvovat antigenní nebo PCR test.

Mezi červená území s vysokým rizikem nákazy budou patřit Andorra, Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Francie, Island, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Monako, Německo, Nizozemsko, Norsko, Portugalsko, Řecko, San Marino, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko a Kanárské a Baleárské ostrovy a Madeira. Do tmavě červené kategorie značící velmi vysokou míru rizika pak náleží všechny nejmenované státy.

Příjezdový formulář 

Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci. Před návratem se test vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu. Také zde platí povinnost před příjezdem vyplnit příjezdový formulář.

Vojáci dezinfikují schody, které vedou k soše Krista Spasitele v Riu de Janeiro, 13. srpna 2020
Snadnější návrat do vlasti. Česko zruší seznam extrémně rizikových zemí

Podmínky při návratu se netýkají osob, které mají dva týdny ukončené očkování nebo v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Zůstává ale povinnost vyplnit příjezdový formulář.

Od středy se zrušil seznam zemí s extrémním rizikem nákazy koronavirem, které byly označeny černou barvou. Země se přesunuly do tmavě červené kategorie. Naposledy mezi ně patřily Brazílie, Kolumbie, Mosambik, Nepál, Paraguay, Peru a Tanzanie (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba).

Františkovy Lázně. Malebné lázeňské městečko, založené v roce 1793, se nachází na západě Česka.
Lázně zažily obří propad návštěvníků. Zachraňují je Češi

Česko uznává očkování občanům třetích zemí, kteří mají dokončenou vakcinaci z mimounijní země látkou schválenou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), nebo jí odpovídající vakcínou, která je schválena Světovou zdravotnickou organizací (WHO) pro nouzové použití. Tyto osoby musejí mít vystavený ověřitelný certifikát, který je zveřejněn v seznamu certifikátů na webu ministerstva. Může se jednat také o očkování ze zemí, pro které byl uzavřen implementační akt a vydávají certifikát podle evropského nařízení.

Česko vede jednání se státy, které omezují platnost očkování 270 dny, o možnosti zachování cestování pro plně vakcinované české občany nad tento limit. Jde například o Rakousko či Chorvatsko, uvedlo ministerstvo zahraničí.