Nepřístupná je pouze zrekonstruovaná hradní věž s dobovou expozicí, do dalších prostorů je vstup volný. „Mám to místo rád, má zvláštní atmosféru. S rodinou jsme tu už několikrát byli a vždy se rádi vracíme,“ uvedl v sobotu Jiří Bulava. K hradu vede z historického centra stejnojmenné obce Starý Jičín pohodlná asfaltová cesta. Vzhledem k současné sněhové pokrývce je však nutné zvolit vhodnou obuv.

Propast Macocha její okolí - 20. února 2021
Macocha láká k návštěvám. Dejte si pozor na "ledové" schody, varují turisté

Zřícenina již na první pohled působí zajímavě, až tajemně. Nádvoří je upravené, po výstupu do horní části se mohou lidé v několika místech ponořit i do poodkrytého podzemí. Co se uvnitř nacházelo, není jasné. Je pouze na fantazii návštěvníků, aby si to zkusili představit. Pod jedním z výklenků se našlo i místo pro lavičky, které přímo vybízely k hradnímu pikniku, čehož během naší sobotní návštěvy využilo hned několik příchozích.

Strategické místo 

Z hradu je nádherný výhled na celé okolí. Majitelé ho postavili na dobrém a strategickém místě. „Vznikl na konci 12. nebo na počátku 13.století. První písemná zmínka o něm pochází z 14. 7. 1240. Byl postaven na místě původní dřevěné tvrze a díky své strategické poloze a širokému výhledu do okolí plnil především vojenskou úlohu jako ochrana takzvané Jantarové stezky od Jadranu po Baltické moře,“ lze se dočíst na webových hradních stránkách.

Hrad Bouzov 19. února 2021
Pohádkový Bouzov bez davů. Podívejte se do zimního hradu

Hrad je i tradičním místem řady setkání a kulturních akcí. Ty jsou naplánovány i na letošní rok. Některé však již musely být kvůli koronavirové situaci zrušeny, další jsou přesunuty, u jiných ale organizátoři věří, že se uskuteční.