1. Zámek Litomyšl

Jeho fasády zdobí originální sgrafita, stylové interiéry uchvátí každého. Není divu, že je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO, patří totiž k nejkrásnějším renesančním stavbám Evropy. Na jedné z prohlídkových tras návštěvníci uvidí dochované kulisy barokního divadla od vídeňského mistra Josefa Platzera. Klidné odpoledne mohou lidé strávit v zahradách kolem zámku, v přírodních anglických zahradách si užijí děti, dospělí mohou obdivovat moderní architekturu, kterou do parku přinesly rekonstrukce. V zámeckém pivovaru se mohou podívat do bytu místního rodáka Bedřicha Smetany.

Úzkorozchodnou železnicí se lidé svezou z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice.
Tajuplná Česká Kanada: nabízí loupežnické lesy i zadek ďábla

2. Růžový palouček

Asi šest kilometrů na západ od Litomyšle se rozléhá památné místo ze Starých pověstí českých Aloise Jiráska. Na malém paloučku kdysi rostly francouzské růže, dnes zde stojí měděný pomník českých bratří. Ti se zde měli podle pověsti loučit s vlastí po porážce českého stavovského povstání. Na paloučku prý zakopali zlatý kalich a z jejich slz vyrostly bílé růže, které nejdou přesadit jinam. K paloučku porostlému galskými růžemi vede mnoho turistických stezek.

3. Kostel Nalezení svatého Kříže

Barokní chrám z 18. století návštěvníky potěší nejen svým interiérem. Z terasy mezi kostelními věžemi lidé shlédnou na Litomyšl, v interaktivní expozici Vzhůru k andělům si přičichnou k různým druhům kadidel a zjistí, jak se vytváří vitráž. V očistcové kapli se lidé modlili za duše zemřelých, malby na stěnách zobrazují konečnost bytí i spásu, zbořené stěny a zazděné brány se u stropu mění v biblické výjevy. V přilehlých kolejích dnes bydlí studenti.

4. Kostel Povýšení svatého Kříže

Impozantní kostel dominuje městu. Původně gotický chrám vznikl ve 14. století, z té doby se nejlépe dochovala kaple svatého Josefa. Návštěvníci tam obdivují žebra klenby, původní kružby oken. Zachoval se i zlomek originální freskové výmalby. Většina vybavení kostela dnes pochází z doby baroka.

Litomyšl, tipy na ubytováníZdroj: Deník/ Markéta Evjáková

5. Toulovcovy maštale

Krásné skalní město se spoustou zákoutí obklopené hustým lesem naleznete asi třináct kilometrů od Litomyšle. Celá oblast je ukrytá v hustém lese a oplývá množstvím pověstí. V přírodní rezervaci lze pozorovat také chráněné mloky skvrnité a kapradiny. V oblasti se nacházejí hned tři rozhledny s výhledem na všechna okolní pohoří.

Vodní nádrž Lipno.  Má největší vodní plochu v České republice, je také nazýváno jihočeským mořem.
Lipno je rájem pro každého. Na „odvrácené straně“ lze nalézt i klid

6. Portmoneum

Skřeti, duchové a ďáblové na stěnách zírají na návštěvníky unikátního Portmonea. Interiér domu svého přítele Josefa Portmana vyzdobil ve 20. letech spisovatel a grafik Josef Váchal. V roce 1975 zasáhl dům blesk a malby málem zničil požár. Dvě místnosti pomalované výjevy chodí lidé obdivovat od 90. let.

7. Klášterní zahrady

Oázu klidu naleznou lidé v zahradách u bývalého piaristického kláštera. Uprostřed se kolem bazénu s mlhovištěm tyčí sochy od Olbrama Zoubka. Květinové záhony a hebký trávník láká k odpočinku. Výhled z altánu na město potěší každé oko, v bývalé kočárovně se lidé mohou občerstvit. Zahrady jsou navíc těsně vedle dalších významných památek.

Mám rád jídlo a gastronomii

HEZKY ČESKY
Kdo má rád šmak české kuchyně, rozhodně by neměl minout restauraci U Zběhlíka několik kilometrů na jih od Litomyšle. Vedle řeky Loučné v Čisté tam vaří z domácích surovin, které pocházejí z jejich vlastní malé farmy. Co nevypěstují, dovážejí od malých dodavatelů. www.uzbehlika.cz.

ALE JÁ NEJÍM MASO
Restaurace Bohém v Litomyšli nabízí mimo skvělé prostředí a obsluhu také bezmasá jídla vhodné pro vegetariány. Specialitou šéfkuchaře jsou především těstoviny na různé způsoby. Kromě bezmasých jídel vám ale rád připraví pečenou kachnu. Fanoušci piána ocení sobotní večery s hudbou. www.hotelaplaus.cz.

Smetanova vyhlídka nad bývalými Svatojánskými proudy na Vltavě ( u obce Teletín)
Lidé nemohou na Smetanovu vyhlídku. Majitel pozemku nechal její okolí oplotit

TIP PRO GURMÁNY
Sushi, žebra, steaky či zajímavé dezerty si návštěvníci vychutnají ve steak baru Havran. Útulný bar je k nalezení v Litomyšli. Kromě skvělého jídla si návštěvníci pochvalují také výběr dobrých vín a tvrdého alkoholu. www.havransteakbar.cz.

KAM NA DOBRÉ PIVO
Dvakrát oceňovanou Bedřichovu jedenáctku naleznete v minipivovaru Veselka v Litomyšli. V nabídce je dále i polotmavé pivo či speciál. Všechny jsou vyráběny tradiční českou metodou. Komu by natolik zachutnalo, že by si je chtěl užít i v pohodlí domova, může si koupit soudek. www.litomysl-veselka.cz.

Litomyšl, tip od reportérkyZdroj: Deník/ Markéta Evjáková

Mám rád klid a pohodu

SKVĚLÁ SAUNA
Masáže i lázeňské zábaly čekají na návštěvníky relaxačního centra Savitar v Litomyšli. V přízemí historického domu v centru města si lidé užijí saunový svět, vyhřívaná lůžka i solární louku. Klidné odpoledne pak stráví u knihy v kavárně.

TIP NA VYHLÍDKU
Za pohledem na Krkonoše, Jeseníky i Králický Sněžník z výšky třiatřiceti metrů se lidé vydají k rozhledně Maxe Švabinského na Kozlovském kopci. Rozhledna pojmenovaná po českém rytci a malíři se tyčí nedaleko České Třebové. K rozhledně se dá pohodlně dojet autem, aktivnější mohou využít červenou nebo modrou turistickou značku z České Třebové.

TIP U VODY
Vykoupat se v letním horku, projet se na dvaadevadesátimetrovém tobogánu nebo se opalovat na travnaté pláži mohou lidé na koupališti v Litomyšli. Kdo by se nudil, může si zahrát plážový volejbal a pak skočit do jednoho ze dvou bazénů.

Nevíte, kam na výlet po České republice? Inspirujte se speciálem Deníku Češi v pohybu ZDE.