Vyndejte všechny zásoby a roztřiďte je podle druhu a trvanlivosti. Investujte do kvalitních vzduchotěsných sklenic a dóz, které uspořádáte snadněji než papírové pytlíky a sáčky a určitě k potravinám nepustí vlhkost ani škůdce. Raději je přehledně popište, aby se v jejich obsahu rychle zorientovali i ostatní členové domácnosti.

Největší dózy patří dozadu, před ně naskládejte menší krabičky nebo košíky. Vytvořte si potravinové zóny a skládejte k sobě například mouku, luštěniny, vločky a snídaňové cereálie nebo těstoviny.

Nejtěžší potraviny patří na spodní police. Do úrovně očí dejte potraviny, po kterých saháte nejčastěji. Horní police použijte ke skladování sezonních kuchyňských potřeb.

Nezapomeňte zásoby do zón řadit tak, že dopředu umístíte konzervy nebo sklenice s brzkým termínem expirace. Načaté oleje, octy a další tekutá dochucovadla postavte raději na tác.