Co neřekl?

Především se neomluvil za chybu vlády. Ta zpychla po první bitvě s koronavirem a vykašlala se na opatrnost. Přílišné letní uvolnění pravidel je patrně hlavní příčinou dnešního hrozivého stavu epidemie. A neomluvil se za vlastní chybu. Byl to přeci on, kdo rozmluvil Adamu Vojtěchovi rozumný nápad zavést roušky ve vnitřních prostorách včetně škol už od prvního září.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (vlevo) a premiér Andrej Babiš.
Pokud opatření nebudete dodržovat, zavedeme lockdown, řekl Babiš

Neprozradil také jasný postup: „Když nebudete dodržovat pravidla, bude lockdown (uzávěra ekonomiky i veřejného života)" lze shrnout jeho poselství. Při jakých číslech to nastane? Jaké kroky vláda plánuje? Co udělá, když počet nemocných přesto poroste? Kde jsou rezervy?

A nepokusil se přesvědčit lidi, kteří ho nemají rádi. Ti jsou zaseklí. Když Babiš trvá na rouškách, zazpívají si v tramvaji z plna hrdla s otevřenou pusou. Prostě jemu navzdory, bez ohledu na to, že je to hloupost.

Přes to všechno je důležitější, co premiér řekl. Dodržování hygienických pravidel je teď pro krátkodobou budoucnost země naprosto zásadní. Pokud je ale lidé nebudou dodržovat dobrovolně, musí stát prokázat dost rozhodnosti a vynutit to vysokými pokutami.

Vlády virus nezpomalí, musí to udělat lidé