Architekt Karel Filsak je mezi veřejností sice méně známou, ale o to význačnější osobností. Vedl totiž skupinu architektů, kteří se v 60. letech 20. století postavili proti politicky vnucovanému uměleckému směru s názvem socialistický realismus, jehož reprezentuje například Stalinův památník na Letné. Naopak prosadil v Československu skutečnou moderní architekturu.

„Jeho přístup je pro používání drsných betonových povrchů považován za českou obdobu brutalismu,“ připomíná internetová encyklopedie Wikipedia

Samotný brutalismus je pak charakterizován mohutně formovanými a mnohdy i nepravidelnými betonovými plochami. Povrch betonu je pak záměrně drsný.

A právě v takto, ve stylu brutalismu projektovaném domě v pražských Holešovicích se nachází byt, který prošel zdařilou rekonstrukcí a byl přihlášen do prestižní soutěže Grand Prix architektů – Národní ceny za architekturu.

Ke kuchyňskému ostrůvku se přistoupilo jako ke šperku celého prostoru
Co s domovem udělá řád. Barrandovský byt má nyní svůj šperk i ukrytou koupelnu

Investor si přál kombinaci minimalismu, strohosti, dostatku vzdušnosti, úložných prostor i světla.

„Průchod denního světla a vzduchu zajišťuje vstup podél fasády mezi ložnicí a obývacím pokojem. A také skleněné světlíky, které jsme použili nad všemi dveřmi včetně koupelny a záchodu,“ uvedla Petra Ciencialová z architektonického studia Plus One Architects.

Nejvýraznějším prvkem v obytné místnosti je kuchyň. Na první pohled zaujme kuchyňská linka navržená v dubové dýze. Doplňuje ji betonová deska se zalitými kameny v tmavších odstínech. Nechybí ani kuchyňský ostrůvek.

Velká koupelna

Klient si přál co největší koupelnu, které tak musela ustoupit původní technická místnost. Intimitu koupelny podporuje i barva betonového umyvadla. Spojnici koupelny a WC pak představuje dubová podlaha a betonová stěrka.

Nosnou část konstrukce domu tvoří betonové sloupy. Zajímavostí je, že byly během rekonstrukce záměrně obnaženy v koupelně a obývacím pokoji.

Celý prostor je vybaven nábytkem na míru. Někde nenápadným bílým, zejména na nejviditelnějších místech naopak dominuje tmavá dubová dýha. Spousta úložného prostoru je ve vestavných skříních na chodbě.

Dům v Popůvkách vypadá nyní velice moderně
Chtěli vyspělý, ale jednoduchý dům. Nyní v obci u Brna nejde přehlédnout

„V každé místnosti najdete kov. Je součástí knihovny, barových židlí či nočních stolků. Neutrální barvy pak dávají vyniknout uměleckým dílům, která visí na stěnách, a celý interiér barevně doplňují,“ přiblížila Petra Ciencialová.

V hlavním městě lze najít i řadu dalších zajímavých směrů, jak přistoupit k rekonstrukci bytu. Například majitel bytu v 11. patře panelového domu v lokalitě Praha 5 měl při modernizaci bytu neobvyklé přání. Tedy aby řemeslníci neopravovali nerovnosti v omítkách po stržení zateplení stropů a demolici příček

Skvostný výsledek

Hodně se také přemýšlelo, jak naložit s bytem nedaleko centra Ostravy. Výsledek je jedním slovem skvostný. Zvláště v tom ohledu, co se do třípokojáku z roku 1974 podařilo dostat.  Původní kuchyně totiž byla propojena s koupelnou a změněna na wellness s finskou saunou, vanou a sprchovým koutem.