„Pracujeme na dokončovacích pracích na voskovém modelu zvonu. Výtvarnice Věra Kunčarová dokončila poslední aplikaci voskového reliéfu, vyobrazení svatého Michaela Archanděla, který vytvořil akademický sochař Radim Hanke. Na protější straně reliéfu je pak velký znak města Olomouce, na kterém se podílel akademický sochař Vojtěch Anderle,“ popsala spoluautorka zvonu Leticie Vránová-Dytrychová ze zvonařské rodiny z Brodku u Přerova.

Falešný model je na závěr prací pokryt tenkou vrstvou parafínu a veškerá výzdoba je vyrobena ze včelího vosku. Model poté bude ručně pokryt hlíněným pláštěm, tvořeným zhlíněným

Těsně před odlitím se pak hlíněná forma rozloží na tři jednotlivé části, z níž se falešný model odstraní a celý model bude vylitý zvonařským bronzem.

„Kdy se ale bude zvon odlévat je ještě předčasná otázka. Každá velikost formy potřebuje svůj čas, nemůžeme to na den určit. Zhruba tak za čtyři týdny bychom mohli odlévat,“doplnila Leticie Vránová – Dytrychová.

Hlas zvonu Svatého Michaela Archanděla bude znít v tónu D, vážit bude osmnáct set padesát kilogramů a přijde zhruba na milion korun.

Lidé už ale přispívají i na čtvrtý zvon, který by měl soubor v chrámu svatého Michala uzavřít.

„Zatím máme vybráno přibližně do sto tisíc korun. Čtvrtý zvon, který se bude jmenovat Panna Maria, by měl stát asi milion a půl. Znít by měl v tónině C a jeho váha by měl dva a půl tisíce kilogramů,“ doplnil Antonín Basler, farář od svatého Michala.