VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zviřáta v olomoucké zoo projedla loni pět milionů

Olomouc – Potrava za zhruba pět milionů korun skončila loni v žaludcích 1725 živočichů, které chová zoologická zahrada na Svatém Kopečku v Olomouci. Jako obvykle zoo nejvíce utratila za maso a ovoce, zvířata ale spořádala i nemalé množství granulí.

1.2.2011
SDÍLEJ:

Krmení gepardů v olomoucké zoo.Foto: Filip Mach

V jídelníčku některých svěřenců nechyběli ani červi a švábi, sarančata či lišejníky.

„Každý den projí chovanci zoo částku 13.500 korun. Perfektně složená krmná dávka je ale základem úspěšného chovu zvířat. Odměnou za kvalitní potravu je všem chovatelům v zoo a samozřejmě i návštěvníkům pohled na spokojená, dobře živená zvířata obklopená mláďaty,“ uvedla mluvčí zoo Hana Labská.

Nejdražší položkou v jídelníčku bylo v loňském roce maso, zvířata zkonzumovala celkem za jeden milion korun hovězího, koňského a skopového. K tomu jim chovatelé dopřáli i vepřovou, drůbeží a hovězí svalovinu za 375.000 korun a rovněž krmné hlodavce, králíky či křepelky.

Nesrovnatelně lehčí stravu měly poloopice a opice, u nichž je hlavní složkou ovoce. Na tom si ale rádi pochutnají také hrošíci liberijští, žirafy a třeba i všežravé šelmy nosálové. Za nákup ovoce pro ně zoo utratila 940.000 korun.

Třetí nejvyšší částku pak tvořily granule, které dostávají nejen kopytníci, ale i někteří ptáci.

„Důležitou součástí jídelníčku býložravců je samozřejmě seno. Nakoupeno a zkrmeno ho bylo za 140.000 korun,“ doplnila Labská. Zvířata dostala také mléčné výrobky, vejce a podobně.

Lišejník z Finska pro soby

Vedle tradičních součástí jídelníčku musí v zoo nakupovat například i lišejníky z Finska, které dostávají do krmiva sobi.

Lišejník totiž obsahuje celou řadu látek příznivě působících na trávení i imunitu jejich organismu. Dobrou kondici a zdravotní stav zvířat pomáhají udržet také vitamíny, kterých bylo zvířatům dopřáno v hodnotě 15.000 korun.

Na konci loňského roku v zoo žilo celkem 1725 zvířat v 349 druzích. Do uvedeného počtu patří samozřejmě i ryby a různé druhy bezobratlých živočichů, například obyvatelé mořských akvárií sasanky a živí koráli. Ve srovnání s předchozím rokem pět druhů ubylo, ale o 158 se zvýšil počet chovaných kusů zvířat.

Spotřeba vybraných druhů krmiv za rok 2010 v olomoucké zoo

Maso na kosti-hovězí, koňské, skopové: 1.000.000 Kč
Maso svalovina-drůbeží, hovězí, vepřové: 375.000 Kč
Králíci, hlodavci, křepelky: 430.000 Kč
Ovoce a zelenina: 940.000 Kč
Granule pro ptáky: 210.000 Kč
Granule pro kopytníky: 682.000 Kč
Obilniny: 78.000 Kč
Seno: 142.000 Kč
Hmyz: 400.000 Kč
Mléčné výrobky: 79.000 Kč
Vejce: 50.000 Kč
Cake, Yelly: 16.000 Kč
Vitamíny, minerály: 15.000 Kč

Zdroj: Zoo Olomouc

Autor: ČTK

1.2.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zrekonstruované olomoucké rozárium na začátku druhé sezony v dubnu 2017
2 27

Olomoucké rozárium má po roce zničený mobiliář. Bazénky konečně napustí

Most na Velkomoravské ulici v Olomouci je po více než roce kompletně průjezdný. Dělníci dokončili opravu jeho pravé poloviny v neděli večer.
10

Most ve Velkomoravské je po opravě kompletně průjezdný

Vesnicí roku v Olomouckém kraji je Vápenná. Takto to tam vypadá

Zlatou stuhu v soutěži Vesnice Olomouckého kraje letos získala Vápenná. Druhé místo obsadil Bělotín na Hranicku a na třetí příčce skončily Haňovice na Olomoucku.

Za borůvkami nemusíte do lesa, můžete je mít i na balkóně

Jejich plody jsou větší než jejich příbuzných odrůd z lesa, na keřích rostou v celých trsech, takže úroda je mnohem snazší a rychlejší, a jejich chuť si s těmi lesními v ničem nezadá. Řeč je o kanadských borůvkách, které si v pohodlí můžete vypěstovat na zahradě nebo i doma na balkoně a jejich sladké bobule budete mít na dosah ruky.

Onofrejovi se líbí Moulisův přístup. Těší se na návrat Chorého

Při absenci hlavního trenéra Václava Jílka to byl právě jeho asistent Ladislav Onofrej, kdo měl na starosti koučování sobotního dvojzápasu Sigmy s Opavou.

Mr. Steak: Gastronomický boom? Olomouc teď dává zbytku republiky na frak

Mr. Steak. Přezdívka Michaela Solničky hovoří sama za sebe. Prošel kurzem u jednoho z nejpopulárnějších světových kuchařů Jamieho Olivera, dlouhá léta vařil v zahraničí.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies