Koordinátor chovného programu těchto sudokopytníků proto doporučil přesun rok a půl staré olomoucké samice do Zoo Karlsruhe.

„Arya, jak se loni narozená zubřice jmenuje, tedy dnes odjela do nového domova," informovala ve středu mluvčí zoo Karla Břečková.

Na Svatém Kopečku zůstává pětičlenná skupina těchto majestátních zvířat.

„Chovný samec a dvě samice, plus jejich dvě letošní mláďata," upřesnila Břečková. Návštěvníci je mohou pozorovat ve výběhu v prostoru Safari Euroasie vedle losů, kozorožců, muflonů a dalších kopytníků.

První zubři byli do Zoo Olomouc přivezeni z obory v Topolčiankách, která se v roce 1953 stala po Polsku druhým největším chovatelem těchto zvířat na světě.

„Samec Simon přijel v březnu, Sylva a Silučka v říjnu 1973. Hned v listopadu se narodilo první mládě, chov se dařil a odchovalo se několik telat, poslední přišlo dle záznamů na svět koncem 70. let. V roce 1986 uhynul zubří býk, který tuto etapu zakončil," ohlédla se do historie chovu Břečková.

Zubří comeback po 27 letech

Velký zubří comeback přišel po dlouhých 27 letech v lednu 2013.

„Do nového výběhu zubrů, v té době vznikající první části Safari, byli přivezeni samec Bojen a samice Rosemarie. O pár měsíců později přibyla druhá samice Patria," uvedla Břečková.

Poslední zubři byli v přírodě vyhubeni počátkem 20. století. Pro další chov byla použita zvířata ze zoologických zahrad a obor.

V roce 1925, kdy se začalo jednat o jejich záchraně, zůstávalo naživo asi 60 kusů. Dnes jsou jeho stavy mnohem vyšší a druh lze považovat za zachráněný.

Od roku 2012 opět žije tento největší savec Evropy i ve vojenských lesích Ralska. Vojenské lesy a statky uvažovaly také o Libavé, ale od vypuštění zubrů do tamní přírody zatím upustily.