Jde o letošní největší investici v oblasti školství v krajském městě.

„Na přestavbu se těšíme. Jídelnu máme v suterénu školy a protože budova nemá izolaci, je tam velké vlhko, drží se tam plíseň. Navíc prostory jsou malé, máme pět set třicet dětských strávníků a šedesát dospělých, přitom naše jídelna má jen osmdesát míst na sezení," popsala současný stav ředitelka školy Božena Vítková.

„Stavební ruch se nás nijak nedotkne, je to provizorium, které ale během tohoto školního roku skončí. Na Vánoce Ježíškovi poděkujeme a otevřeme novou jídelnu," doplnila ještě.

Výsledkem rekonstrukce bude zbrusu nový dvoupodlažní objekt.

Stavební práce na nové přístavbě, která vznikne ve dvorním traktu základní školy, jsou plánovány na jedenáct měsíců.

„Přístavba s jídelnou a čtyřmi odbornými učebnami vyroste v místě stávajícího dostavovaného objektu školy. Ten se už po zásahu bagrů a stavební techniky pomalu proměňuje ve stavební suť," uvedl náměstek primátora Filip Žáček.

Jídelna o celkové kapacitě více než 120 míst s výdejnou stravy, přípravnou a zázemím bude situována v přízemí nové přístavby.

Moderní odborné učebny

Druhé patro bude sloužit jako prostory pro vzdělávání.

Na devět desítek žáků si tak bude po dokončení stavebních prací užívat nových učeben pro výuku biologie, chemie a fyziky i dílen pro praktické vyučování.

Vyučující pak budou moci využít nový kabinet.

Náročné stavební práce mají trvat do konce roku. Předpokládaná výše dotace by mohla být více než 14 milionů korun.

„Žádost jsme podali v rámci výzvy v Integrovaném regionálním operačním programu," uvedl náměstek primátora Ladislav Šnevajs s tím, že také další dvě základní a mateřské školy v Olomouci by se mohly dočkat rekonstrukce a rozšíření díky dotacím z programu Integrované teritoriální investice olomoucké aglomerace.

„Rada města Olomouce schválila podání žádostí o dotace také na investiční akce v ZŠ a MŠ Svatoplukova a MŠ Rooseveltova," do­dal.

Pro nadané děti

Fakultní základní škola Hálkova Olomouc je školou s rozšířenou výukou cizích jazyků a s třídami pro mimořádně nadané děti.

Navštěvují ji děti ze širokého okolí a třebqa i Přerovska.

Vyučuje se zde angličtina, němčina, francouzština a ruština, a to angličtina od 1. třídy jako první cizí jazyk a od 6. třídy francouzština, němčina nebo ruština jako druhý cizí jazyk. 

Začátek tragické cesty olomouckých ŽidůBěhem druhé světové války – v červnu a červenci 1942 – se nynější ZŠ Hálkova vzhledem ke své poloze u nádraží stala místem, kde byli olomoučtí Židé shromažďováni před transportem do Terezína.
V pěti transportech bylo deportováno 3499 lidí, osvobození se dožilo pouze 288 z nich. Památku 3211 obětí připomíná pamětní deska, umístěná na budově školy v roce 1996.