Objekt aktuálně prohlíží spolu s vlastníky a stavebníkem právě zástupci olomouckého stavebního úřadu.

Kolem objektu se ve čtvrtek začalo objevovat lešení.

Stavební práce na domě číslo jedenáct měly všechna potřebná povolení.

„K pádu štítové zdi došlo v průběhu prováděných stavebních prací, protože budova právě prochází rekonstrukcí na základě platného stavebního povolení. Stavební úřad jej vydal na výměnu střešní konstrukce, opravu fasády a světlíku. Stavební práce zde provádí autorizovaná stavební firma," vysvětlil mluvčí olomouckého magistrátu Michal Folta.

Úředníci dnes dopoledne do budovy dorazili a dohlíželi na zabezpečení domu, který je však v soukromém vlastnictví společenství vlastníků jednotek.

„V tuto chvíli je už dům zabezpečen dle doporučení statika. Pracovníci stavebního úřadu jsou na místě a společně se stavebníkem a prováděcí firmou řeší uvedení nemovitosti do řádného stavebně-technického stavu," doplnil Michal Folta.

Momentálně dělníci kolem budovy staví lešení.

Tři lidé skončili v nemocnici

Při pádu se zranili tři lidé, záchranka je transportovala do Fakultní nemocnice Olomouc.

Jeden z nich uskočil před padajícími kusy zdi dovnitř domu, čímž si zachránil život. Má však zlomenou nohu. I jedna z žen skončila s poraněním dolní končetiny.

Policisté se příčinami pádu štítu, který kromě zranění také poškodil tři vozy, zabývají.

„Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecné ohrožení z nedbalosti. Dosud neznámému pachateli v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od šesti měsíců do pěti let," sdělila krajská policejní mluvčí Marie Štrbáková.