Poté co se letos v dubnu odstěhoval samce Marty do Skotska tak má olomoucká zoo ve výběhu opět tygra ussurisjkého.

Návštěvníci, pokud budou mít štěstí, mohou už tento víkend pozorovat, jak si Betty užívá venkovního výběhu a projevuje lovecké touhy.

„Betty je velmi ostražitá. Má v sobě kus divočiny své mámy a pravé návyky šelmy. Na jméno reaguje, ale lidský kontakt nevyhledává. Je krásná, a pochopit její povahu bude pro mne výzvou, " popisovala vzácné zvíře ošetřovatelka Dana Reisigová.

Tygřice dorazila do Olomouce ze zahrady v Novosibirsku. Pochází z trojčat a její matka se narodila ve volné přírodě. „Právě v těchto dnech jí končí povinná 28 denní karanténa a může tak být vpuštěna do svého venkovního výběhu," informovala mluvčí zoo Iveta Gronská.

Je to divoška

Podle pracovníků zoo si mladé zvíře výběh užívá naplno.

„Všechno zkoumá, zkouší šplhat po stromech, tahá větve. Na to, že se narodila v zajetí, se chová úžasně divoce. Zkrátka nezapře geny po mamince. Rozhodně to není typ tygra, který by se nijak neprojevoval," líčila nové velké lákadlo zoo Iveta Gronská.

Do rok a půl staré tygřice vkládají olomoučtí chovatelé velké naděje. Věří, že naváří na úspěchy z osmdesátých let minulého století. Tehdy ze Dvora Králové přicestovala samice Sumba a krátce po ní ze Státních cirkusů Praha samec Aldan.

„Spolu v letech 1980 až 1983 přivedli na svět ve třech vrzích pět mláďat," vzpomněla úspěšný pár mluvčí Gronská.

Zoo chovala největší kočkovité šelmy s menšími přestávkami stále, ale vhodný další pár, který by po sobě zanechal potomky, se odborníkům už nikdy nepodařilo dát dohromady.

„A cílem zahrady není získat pouze expoziční zvíře, ale i schopné rozmnožení," poznamenala mluvčí.

Právě proto se v olomoucké zoo letos na jaře dlouho neohřál samec Marty. Ze zlínské zoo doputoval koncem loňského roku a v dubnu mu nadnárodní koordinátorka chovu těchto šelem našla vhodnou partnerkou ve Skotsku.

„Nebyl pro nás chovný. Byl u nás umístěn dočasně," vysvětlila přesun mluvčí.

Hledání ženicha

Tygřice Betty, i když je příliš mladá a o námluvách může být řeč nejdříve za rok a půl, už má ve světě potenciálního ženicha. Výběr vhodného samce bude opět určovat koordinátor.

„S pomocí chovné knihy dohlíží na to, aby se v jedné zoo při páření nepotkali pokrevně příbuzní jedinci," objasnila zooložka Jitka Vokurková.

„Betty je velmi perspektivní a věříme, že vytvoříme chovný pár," podotkla mluvčí Iveta Gronská.

Najít vhodného chovného samce totiž u těchto tygrů není pouze o vyloučení biologické překážky. Tygřice nemusí najít v odborníky vybraném partnerovi žádné zalíbení a jeho cesta z druhého konce Země nakonec nepřinese ovoce v podobě koťat s typickými třemi barevnými pruhy vedle sebe.