Jen pár metrů od mechem zarůstajícího objektu stojí mateřská školka. Pavilon s vybitými výlohami v sousedství její zaměstnance netěší.

„Přespávali tam bezdomovci, byl tam nepořádek. Děti tam vůbec nepouštíme," řekla učitelka Jana Stuchlíková.

Ve školce pracuje pět let a nejméně stejně dlouho její ředitelka jedná o odstranění ruiny.

„Rozhodně tu nesedíme s rukama v klíně. O školku pečujeme, musíme spoustu dětí odmítat a vedle máme toto. Nedělá to dobrý obrázek ani parku," dodala.

Slibů o demolici už prý slyšela hodně.

Jak s pavilonem naložit záviselo na tom, kdo ho vlastní. Předposlední majitel v něm kvůli omezení úřadů podnikat nemohl, a proto ho od něj koupilo město.

Plán je teď jasný: zbourat.

„Za 1,8 milionu korun se pavilon stal majetkem města. Nyní se dopracovává dokumentace na demolici, kterou potom musíme vysoutěžit. Provést ji může jen specializovaná firma. Alespoň část by se měla zbourat do konce roku," přiblížila další osud objektu mluvčí radnice Jana Doleželová.

Bližší termín ani náklady zatím známé nejsou.

Už se ovšem ví, jak bude prostor bez pavilonu vypadat.

„Až stavba zmizí, bude místo ní trávník a zeleň. Park se tím o něco zvětší," připomenula Doleželová dlouhodobější plán města.

Zdroj: Youtube

Z plánů na relaxační centrum sešlo

O odkupu s předchozím majitelem jednala radnice několik let. Marek Nešpor měl v plánu zřídit zde rodinné a relaxační centrum, ale narazil.

„Úřady mě ubezpečily, že to nebude jednoduché. Zahraniční majitel, od kterého jsem to kupoval, mi totiž zatajil, že jde o prodejnu koupelen. Trvalo by i pět let, než bych mohl začít s provozováním. Neřekl mi ani to, že už při stavbě počítali s tím, že za nějakých třicet let pavilon zbourají," vzpomněl Marek Nešpor, že nemovitost by vzhledem k její krátké životnosti nevyužil.

Proměnu pavilonu komplikovala i pravidla městské památkové rezervace. S prodejcem se soudil několik let v rakouském Gratzu.

„Tamní soudy případ pořád oddalovaly a stálo to spoustu peněz, tak jsem to po pár letech nechal být. S městem jsme se potom dohodli na odkupu," doplnil Nešpor.

Zdevastovaný bývalý pavilon D v Bezručových sadech v Olomouci

Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Výstavu do dvou hodin vandalové zničili

Bývalý pavilon D, kde několikrát hasiči likvidovali hořící odpadky, přitáhl loni pozornost olomouckého fotografa Jardy Krátkého, který tam uspořádal výstavu. Na rozdíl od pavilonu ale vydržela jen velmi krátce.

„Původní plán byl, že by tam mohla být galerie, protože jsme věděli, že pavilon se bude bourat. Chtěli jsme ukázat, že podobné objekty nemívají dlouhého trvání. Výstava se tedy jmenovala Dočasně," vysvětlil Krátký.

Snímky zachycující Olomouc ale na místě dlouho nezůstaly.

„Vernisáž jsme měli v šest večer a už v půl osmé byla výstava zničená," podotkl, že takhle rychlý konec nečekal.

Letos v únoru přijelo k pavilonu auto s nakládacím ramenem a strhlo buňku přilepenou ke stavbě ze strany od cyklostezky. Odvezlo železnou konstrukci, zůstal jen nepořádek.

„Existuje člověk, který se domníval, že to může jen tak rozebrat," sdělila Jana Doleželová.

Magistrát mu vysvětlil, že začít tak snadno bourat nelze. Nyní se tedy čeká, až město vybere demoliční firmu.