Za zmínku stojí podle úředníků zřejmě jen budoucí značka obsahující čtyři písmena X. Objevilo se i několik nápadů s křestními jmény.

„Nic moc, čekal jsem větší zájem," hodnotil počet nejhorlivějších motoristů, kteří přišli v pondělí, vedoucí odboru agendy řidičů a motorových vozidel olomouckého magistrátu Michal Urbášek. „Teď už chodí jednotlivci," do­dal.

I když mezi fanoušky výjimečných značek navržených samotnými vlastníky vozidel rozhodně nepatří, nedalo mu to a hned první den se zajímal, jaké že bude v ulicích Olomouce vídat SPZ.

„Díval jsem se, ale nic mě nezaujalo. Zahlédl jsem XXXX a čísla, pak nějaké křestní jméno. Jinak kombinace, které mi neříkaly zhola nic. Kreativita v podstatě nulová," hodnotil nápaditost šoférů.

Menší zájem, než čekal, připisuje úředník tomu, že mnohým nadšencům možná došlo, že když značku na přání ztratí, novou už nedostanou.

„Tedy stejnou. Musejí znovu požádat, a to o jinou na přání nebo běžnou," vysvětloval, co možná řada zájemců o novinku doposud nevěděla. „Naopak ji bude možné přehodit z auta na auto, bude přenositelná," upozornil motoristy.

Nové nevydávají, jen mění 

Kdo prahne po zviditelnění se na silnicích netuctovou značkou na autě čio chce využít novinku pro označení firemního vozového parku, musí donést na magistrátní pracoviště poškozenou značku ze svého auta nebo stávající ztratit.

„Nevydáváme nové značky na přání za stávající, ale pouze za poškozenou a ztracenou," připomněl, co říkají předpisy.

„Motoristé si neobjednávají značku, ale registraci auta," podotkl.

Zájemce o značku na přání tak přinese na oddělení vyplněnou žádost, a pokud úředník schválí požadované znění značky a vlastník vozidla zaplatil poplatek – u auta 10 tisíc korun – je jeho požadavek vyřízen kladně.

Také je možné učinit rezervaci vlastní poznávací značky na tři měsíce, pokud se motorista obává, že by mu jeho originální nápad mohl někdo ukrást.

Doba na vyřízení žádosti je 30 dní, podle úředníků si ale lidé počkají spíše kratší dobu.