„Sucha se u ozimů hodně obáváme. Na řepkách se už místy projevuje. Včera jsem to objížděla a některé pozemky nevypadají nejlépe," hodnotila ředitelka společnosti Paseka zemědělská Jana Krasulová.

Kromě řepky na 270 hektarech má podnik v zemi ozimé ječmeny na 260 hektarech. Obává se, jak pro plodiny bez pořádné porce vláhy vzejdou. „Pokud nepřijde voda, začne to být pro ozimy velký problém," dodala.

O ozimy se kvůli půdnímu suchu strachují i v Unčovicích. „Posledních 100 hektarů řepky, co jsme zaseli, bojuje se suchem. Není to dobré. Dnes začínáme ozimou pšenici a vzhledem k tomu, že nehlásí žádné srážky, to bude zajímavé," popisovala v pondělí odpoledne agronomka Jarmila Hubáčková ze Zemědělského družstva Unčovice.

S půdní vlhkostí to sice aktuálně není na Olomoucku tak špatné jako na východě Čech či jihu Moravy, ale do normálu to má místy daleko. Hlavně předpovědi meteorologů na nejbližší dny skutečně nevěstí nic dobrého.

Do čtvrtka pršet nemá a ani v dalších dnech zatím modely nenaznačují trvalejší déšť.

„Ve středu bude jasno, během dne postupně oblačno. Nejvyšší teploty 19 až 23 stupňů. Ve čtvrtek to vypadá na oblačno až polojasno. Nejvyšší teploty vystoupají na 20 až 24 stupně Celsia," informovala o situaci v nejbližších dnech Marie Labajová z ostravského předpovědního pracoviště ČHMÚ.