Prezident neztrácel pověstný humor a diskuse osvěžoval bonmoty, občas si neodpustil poslat pár slov na adresu neoblíbených novinářů.

V regionu, jehož některé oblasti dusí vysoká nezaměstnanost a její snížení neusnadňuje špatná infrastruktura, se zajímal především o tato témata a hledal jejich řešení.

V exkluzivním rozhovoru pro regionální Deník prezident směroval Jesenicko k podpoře turizmu a zopakoval, jakým přínosem by byl i pro Olomoucký kraj vodní průplav Dunaj-Odra-Labe, jehož je velkým propagátorem.

Prezident Zeman v Hradčanech na PřerovskuVaší prioritou pro zbývající čtyři roky ve funkci je setkávat se co nejvíce s občany při výjezdech do krajů a snažit se jejich názory přenášet na úroveň vlády a parlamentu. Co přenesete z návštěvy Olomouckého kraje?
Je tady samozřejmě několik problémů. Většina z nich se týká infrastruktury, a to jak v oblasti silniční sítě, konkrétně spojení Olomouce před Mohelnici s Hradcem Králové, ale také dokončení D1 u Přerova. A samozřejmě, že jsem byl velmi potěšen tím, že zastupitelé Olomouckého kraje včetně pana hejtmana a řada dalších účastníků těchto setkání vyjádřili podporu projektu Dunaj-Odra-Labe, protože je to projekt, který by zaměstnal po dobu 15 let šedesát tisíc lidí.

Nezaměstnanost je velkým problémem hlavně na Jesenicku, kde se o jedno volné pracovní místo uchází na osm desítek lidí bez práce. Vidíte pro tento region nějaké řešení v dohledné době?
Starostka Jeseníku sice mluvila o potřebě tunelu pod Červenohorským sedlem, ale já jsem namítal, že takový tunel by měl smysl pouze tehdy, kdyby silnice nekončila v Jeseníku, ale kdyby pokračovala dále do Polska, kdyby se tady podařilo dohodnout s polskou stranou. A slíbil jsem, že při nejbližším setkání s prezidentem Komorowskim, které bude začátkem dubna, se o tomto problému zmíním. Pan prezident Komorowski už veřejně podpořil projekt kanál Dunaj-Odra-Labe a myslím, si, že najdu pochopení i v tomto případě.
Ale jinak Jeseníky jsou překrásné hory, překrásné turistické území, myslím si, že je mimo jiné zapotřebí obnova lázeňství a toho, čemu se říká v Rakousku turistický průmysl. Ano turismus můžeme brát jako průmyslové odvětví svého druhu a Jeseníky za předpokladu dobudování ubytovacích a dalších kapacit k tomu mají skvělé předpoklady.

Podivné struktury

Prezident Zeman na litovelském náměstíBavíme se o vysoké nezaměstnanosti v chudé oblasti, ale lidem se musí vyplatit chodit do práce. Myslíte si, že 8,5 tisíce korun je dostatečná motivace?
Ještě před několika měsíci to bylo osm tisíc, bylo to tedy zvýšeno o pět set korun, a nová vláda se zavázala, že to bude postupně zvyšovat někam k deseti tisícům korun. Ale nůžky se musejí otevírat oběma směry: v některých případech lidé, kteří odmítnou nabízenou práci, aniž by k tomu měli vážný důvod, by neměli dostávat tak vysoké sociální dávky. Jako příklad bych uvedl státní příspěvek na bydlení, který někdy vede k rozmachu ubytoven, protože majitelé těchto ubytoven tento státní příspěvek inkasují, nájemníci neplatí nájem, ale právě ty, nechci říci mafie, ale trochu podivné struktury, které z ubytoven žijí, zneužívají této sociální dávky ve svůj prospěch.

Je potřeba dořešit i otázku sociálního bydlení. Není čas, aby se již podařilo prosadit zásadní kroky?
Především je tady dlouho připravovaný zákon o sociálním bydlení. Já bych chtěl upozornit, že nový občanský zákoník tuto pasáž neobsahuje a teoreticky umožňuje vypovědět bez udání důvodů nájemníky, aniž by jim zaručoval ne jenom náhradní byt, ale dokonce ani to přístřeší. Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu, dokonce říkal, že až se oběsí první babička, kterou majitel vyhodil na ulici, takže teprve tehdy se toho média ujmou a udělají z toho případ.

Jediný hospic v kraji

Udělení popelce, znamení pokání, Miloši Zemanovi z rukou arcibiskupa Jana Graubnera. Prezidentská návštěvě poutní baziliky na Svatém Kopečku u OlomouceBěhem návštěvy Olomouckého kraje jste navštívil baziliku na Svatém Kopečku, sám jste si přál její zařazení do programu…
Už jsem tam byl několikrát.

Pan opat a pan arcibiskup vám ukázali ty nejkrásnější části svatokopeckého chrámu. On ale má i části, které jsou méně hezké. Ale právě vámi kritizované církevní restituce pomohou alespoň zlomek toho spravit…
Já si především myslím, a to jsem veřejně řekl, že církev by se měla soustředit na služby bližnímu a velmi jsem ocenil práci sester premonstrátek při provozu hospicu na Svatém Kopečku. Olomoucký kraj má jeden jediný hospic a tady umírá často bez náležité pomoci rozhodně více lidí ročně, než by byla kapacita jedno jediného hospice. Takže já už jsem říkal panu kardinálovi Dukovi a arcibiskupu Graubnerovi, že bych velice uvítal, kdyby se církev této myšlenky ujala a rozšířila síť hospiců.

Na doutník nebyl čas

Na závěr možná trochu odlehčenější otázka: V Olomouckém kraji jste dostal spoustu darů. Dárce možná bude zajímat, co s nimi budete dělat. Tlačenka se zřejmě se zřejmě sní, ale co ten zbytek?
Já některé dary, které jsou trvalé hodnoty, v tom smyslu, že se nezkazí, ukládám do hradního depozitáře, rozhodně si je nepřisvojuji. Beru je jako dary prezidentu republiky, nikoliv jako dary Miloši Zemanovi. A pokud jde o dary, které by se mohli zkazit, tak ty poctivě rozděluji mezi své spolupracovníky, včetně ochranky, sekretářek a podobně.

Na fajnovém doutníku (prezident dostal od majitele litovelského Papcelu to nejlepší, co je možné z tabákových listů vyrobit – pozn.red.) jste si už stihl pochutnat?
Neměl jsem ještě příležitost. Můj program byl tak nabitý, že by nebyl čas na vykouření doutníku. Ale v Lánech si ho někdy večer s potěšením vykouřím u sklenky dobrého vína.