Ve školní jídelně základní školy v Moravském Berouně byla před půl osmou večer účast 34%.

„Je trochu nižší, než byla první den prvního kola, ale pořád není deset hodin," naznačila zapisovatelka Romana Pisemská, že třeba ještě někteří ze čtyř stovek voličů v okrsku dorazí.

V Bílsku měli v prvním kole vůbec nejvyšší účast v celém okrese – 81 %. V pátek však byla návštěvnost nižší.

„Osmatřicet procent, to je málo. Většinou ale lidé chodí v oba dny. Zřejmě jim není lhostejné, kdo bude prezident," řekla zapisovatelka Michaela Ulrichová s tím, že voličů mají v Bílsku 154.

Obdobná účast byla i v krajském městě – například ve volebním okrsku číslo 75 si do základní školy v ulici Táboritů našlo před osmou večerní cestu necelých čtyřicet procent lidí, což odpovídalo účasti před dvěma týdny.

V Šumvaldě mají celkem 1144 voličů. Do páteční osmé hodiny večer dorazilo k urnám 382 z nich, což činí zhruba dvaatřicet procent.

„Nejvíce lidí přišlo mezi druhou a čtvrtou. Atmosféra je u nás uvolněná, sem tam někdo zavtipkuje. Volit chodí i celé rodiny, které si udělají procházku do volební místnosti. Účast je srovnatelná s prvním kolem," popsala místopředsedkyně komise Věra Minářová.

Největší nával je, když přijede autobus

Ve volební místnosti v hasičské zbrojnici v Bouzově na Olomoucku byla účast ještě vyšší. Podle odhadu členů volební komise dorazilo kolem čtyřiceti procent lidí.

„Největší nával máme vždy, když přijede autobus. Lidé vystoupí a než se vydají domů, jdou hned k volbám," vysvětlila Petra Leibnerová, členka volební komise.

Vysokou účast hlásili také z Tovéře na Olomoucku, kde se za plentu vydalo už dvě stě voličů z celkových 481. 

Velký zájem o volby měli i v prvním kole, kdy napočítali 66 procent voličů.

„Čekáme, že se k nám lidé vydají i v sobotu a že se dostaneme minimálně ke stejnému číslu. Chodí však i lidé, kteří v prvním kole volit nebyli, takže by se mohla účast ještě zvýšit. Uvidíme," podotkla Miloslava Mikšíková, zapisovatelka komise v Tovéři.

Volby do dvou, výsledek kolem páté

K urnám se mohou lidé vydat ještě v sobotu.

Volební místnosti budou otevřené od 8 do 14 hodin.

Výsledky historicky první přímé volby prezidenta se lidé dozvědí v sobotu okolo 17. hodiny.

Znechucení nad kampaní

Do volební místnosti v olomouckém hejčínském gymnáziu dorazil i manželský pár v důchodu, který své hlasy rozdělil mezi oba kandidáty.

„Já jsem volila pana Schwarzenberga, manžel Zemana," řekla seniorka s tím, že doma žádné hádky neproběhly.

Znechucení nad volební kampaní netajil Lukáš Šín, který přišel volit do místnosti na základní škole Komenium v Olomouci.

„Už toho bylo moc a těším se, až to bude celé za námi. Poslední dva týdny kampaně byly příliš vyhrocené na to, jaké má prezident pravomoce," myslí si Lukáš Šín.

Zeman-Schwarzenberg 1:1

Pánové Milan a Jaroslav se setkali na chodbě před volební místností v Základní škole sv. Voršily v centru Olomouce jen několik minut před zahájením druhého kola prezidentských voleb. Nad volbou se dlouze nezamýšleli. Ani jeden.

Měli jasno v prvním kole, a protože oba jejich kandidáti postoupili do závěrečného duelu, volba byla jasná i podruhé.

„Volil jsem stejného kandidáta jako v prvním kole a nijak jsem se nemusel rozmýšlet," reagoval dvaačtyřicetiletý Milan z Olomouce.

Využil volné chvilky, aby se dostal mezi první voliče, protože na pozdější odpoledne už má dohodnutý jiný program. Jeho hlas získal Karel Schwarzenberg.

„Oba kandidáti jsou kvalitní. Ale z osobnostního hlediska je mi bližší pan Schwarzenberg.

Druhé kolo prezidentských voleb na ZŠ sv. Voršily v Olomouci

Prezidentské volby na ZŠ sv. Voršily. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Pro Jaroslava Kouřila byl Schwarzenberg nepřijatelný.

„Od počátku mám jasno: Miloš Zeman. Volil jsem ho v prvním kole a chvíli jsem nepochyboval, že to tak bude i druhém," svěřil se třiasedmdesátiletý Olomoučan. A bylo znát, že na kandidáta a svoji volbu je hrdý.

„Je pro mě čitelný a není antisociálně zaměřený. Schwarzenberg, to je šlechta, ti mají peněz, podpořil Kalouska v jeho reformních krocích, proto volím Zemana," vysvětlil postoj.

„Vidím to tak: chudí volí Zemana a bohatí Schwarzenberga," do­dal.

Ve volební místnosti v Základní škole sv. Voršily to tedy bylo v prvních minutách po zahájení druhého kola prezidentské volby 1:1.

Před dvěma týdny Zeman vyhrál o necelý procentní bod, stejně tak ve finále může podle odborníků rozhodovat každý vhozený hlas.