Nyní tělovýchovná jednota přemýšlí, jak prostor mezi tržnicí a atletickým stadionem velebit.

„V této podobě to zůstat nemůže," mínil její starosta Oldřich Jaroš.

Hřiště na třídě 17. listopadu dobře znali zejména hráči malé kopané z Olomoucka.

„Kopaná se tam hrála čtrnáct let, ale před nějakými dvěma třemi roky nám dal Sokol bez udání důvodu výpověď," řekl Vojtěch Nehera, předseda Svazu futsalových mužstev Olomouc.

„Podle spekulací tam mělo být malé golfové hřiště, parkoviště pro Šantovku nebo navážka ze Šantovky," vyjmenoval Nehera neoficiální informace.

Starosta Sokola však říká, že s fotbalisty byly neustále problémy, proto Sokol pozemek pronajal jinému zájemci, jenž slíbil na pronajatém pozemku provozovat volnočasové aktivity.

„Společnost ale zřejmě nesehnala granty, takže se celou dobu nic nedělo. Proto jsme s nimi smlouvu rozvázali, i když nájem platili větší než fotbalisté. Hlasy o výstavbě domů či garáží jsou každopádně nesmyslné, pro nás je něco takového nepřijatelné," uvedl Jaroš.

Zchátralý sportovní areál u olomoucké sokolovny

Doplněk mětského bulváru

V současnosti jednota zvažuje, jakou cestou a jak vtisknout sportovišti ve středu města novou podobu.

„Rádi bychom tam měli umělou trávu a víceúčelový areál pro tenis, florbal, basketbal, malou kopanou a podobně. Hřiště by určitě mělo sloužit veřejnosti. Samozřejmě s tím mimo jiné souvisí i úprava terénu, zázemí, šaten, místa pro občerstvení. Buď do toho půjde někdo s námi, nebo to zkusíme vyřešit sami s pomocí dotací a vlastních zdrojů," nastínil možná vyústění stávající situace starosta.

Rád by areál viděl jako reprezentativní doplněk městského bulváru vznikajícího na nedaleké třídě Kosmonautů. Tělovýchovná jednota také jedná s městem ohledně části pozemku kolem plotu.

„Kdysi byly Sokola, ale v průběhu času jsme o ně přišli. Vyjasnit se musí i vlastnictví plotu, který podle katastru nepatří nikomu," sdělil Jaroš.

Kdo by mohl zrekonstruované hřiště obsadit, je zatím daleko, hráči malé kopané to ale během příštích let nebudou.

„Jsme teď na umělé trávě v Holici, kam je to sice pro všechny daleko, zato v nájmu tři sta tisíc korun za rok máme všechno. Na Sokolu to byla polovina, ale zbytek jsme dávali za energie a údržbové práce. Já se tam tedy rozhodně nevrátím, ale za pár let končím a smlouvu v Holici máme na pět let, takže můj nástupce se třeba se Sokolem dohodne," prohlásil Nehera.

SOUVISEJÍCÍ:

Rozhodnuto: zástupy futsalistů se stěhují do Holice

Sedmdesát futsalových týmů musí opustit areál u tržnice