Právě na sousedním Slovensku vloni sbírali zástupci samosprávy zkušenosti s tímto přírodě blízkým provozem umělých vodních ploch. Chtějí mít jistotu, aby se obci vynaložené miliony korun vyplatily a systém čištění vody spolehlivě fungoval.

Koupací biotop bez chemie plánuje Paseka několik let. Na stole na obecním úřadě již leží vypracovaný projekt. Ten počítá s vybudováním čistících lagun.

„Princip je takový, že voda samospádem protéká mělkými lagunami s rostlinami a filtračními zónami s křemitými písky a oblázky. Systém obsahuje ještě mechanické filtrační jednotky," popisoval princip starosta obce Jiří Blažek.

Zastupitelstvo však rozhodlo, že zkusí ještě jinou variantu, která počítá s odlišným systémem čištění.

„Chceme mít jistotu, že vybudujeme to nejlepší. V Česku nejsou s koupacími biotopy dlouholeté zkušenosti a my potřebujeme něco, co bude spolehlivě fungovat," vysvětlil, proč poslední zastupitelstvo nakonec schválilo vypracování jiného projektu.

„Bude nás to stát několik stovek tisíc korun, ale věříme, že možná ještě ušetříme," uvedl k celkové investici za čtyři až pět milionů korun.

Stometrový meandr na čištění

Alternativní varianta podle starosty počítá s vybudováním asi sto metrů dlouhého a metr širokého vodního meandru, který propojí oba koupací bazény.

„Firma dodá kompletní technologii a rostliny. Obec zajistí zemní práce, kde vidíme možné úspory," popisoval starosta Paseky.

Letos chce mít nový projekt a veškeré podklady. Budovat se začne zřejmě až v příštím roce.

„Jestli se v rámci nového projektu rozhodneme udělat skluzavku hned, nebo ji odložíme, to není prioritou. Hlavně už musíme uchopit stávající koupaliště, dokud jsou bazénové korpusy využitelné," dodal starosta.

Klasické koupaliště by obec zlikvidovalo 

Vydatný podzemní zdroj, který má celý koupací biotop zásobovat vodou, už obec našla.

Staré koupaliště z roku 1974 totiž naráželo na nedostatek vody v místním potoce. V období s nedostatkem dešťových srážek úřady zakazovaly její odebírání.

Paseka dlouho zvažovala, zda problematické koupaliště zlikviduje nebo rekreační místo nějak zachrání.

„Nechtěli jsme budovat běžné koupaliště. Na to bychom možná snáze získali dotaci, ale provoz spojený s klasickou filtrací by mohl být pro obec likvidační. Proto jsme se vydali cestou přírodního koupacího biotopu," vysvětlil, proč před několika lety poprvé odjel na výzvědy na jih Moravy, kde podobné projekty fungují v několika srovnatelně velkých vesnicích a dokonce vylepšují jejich rozpočet.

Jen čerstvý vzduch nestačí

Koupaliště by mohlo přitáhnout do Paseky turisty. V horkých letních dnech by zpříjemnilo cestu lidem mířícím na Sovinec a do Hrubého Jeseníku.

„Co jim máme nabídnout? Čerstvý vzduch nestačí. Snažíme se: máme sportoviště, arboretum a koupaliště by pomohlo. Navíc lidé se po něm ptají," poznamenal již dříve Blažek.

„Taky bychom mohli ukázat cestu dalším obcím naší velikosti, které řeší, jak udržet v provozu staré a prodělečné koupaliště nebo využití nehezké betonové nádrže," dodal starosta již dříve.

Biotop by chtěla i Náměšť na Hané

O podobné technologii totiž uvažují například v Náměšti na Hané, kde chátrá koupaliště u Terezského údolí.

Od předloňského léta slouží koupací biotop lidem v Litovli.

„Zatím je koupaliště uzavřené a uvidíme, jestli se v dalších letech otevře možnost dotace," uvedla již dříve starostka Marta Husičková.

„Uvažujeme o formě koupacího biotopu, podobně jako se to podařilo v Litovli, samozřejmě by šlo o investici v mnohem menším objemu," zamyslela se starostka.

„Přírodní biotop na prahu přírodní rezervace patří. To je cesta i pro nás," dodala.