Podle vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Olomouci Růženy Haliřové je chřipkové volno účinná možnost, jak zabránit šíření akutních respiračních onemocnění a chřipky.

„Ředitelé volají a ptají se, na jak dlouho volno vyhlásit, aby to mělo potřebný efekt. Pokud je ve škole velká nemocnost, opravdu to má smysl,“ uvedla Haliřová.

„Určitě nám to pomohlo. Nemocnost byla pětadvacetipro­centní a po čtyřech dnech volna a po víkendu se situace mnohem zlepšila,“ potvrdila zástupkyně ředitele základní školy v Senici na Hané Růžena Hynková.

I rodiče zdravých dětí mají nárok na ošetřovné

Rodiče dětí do deseti let, se kterým rodič po uzavření školy kvůli vysoké nemocnosti musí zůstat doma, i když je třeba zdravé, mají nárok na ošetřovné. To někteří rodiče nevědí.

„Ne, nevím o tom. Ve škole zatím nemocnost není taková, aby vyhlašovali chřipkové prázdniny. Vedení školy by jistě rodič informovali. Jinak bych si musela vzít dovolenou, pokud by mi ji dali, nebo poprosit babičky,“ uvedla Milada Hronová z Dolan.

O ošetřovném zatím nevědí ani všichni ředitelé škol.

„Stává se, že když jim o ošetřovném řeknu, slyší to poprvé. Volají a ptají se. Zda je rodiči využíváno, to zatím nevíme,“ uvedla vedoucí odboru hygieny dětí a mládeže Krajské hygienické stanice v Olomouci Hana Kabátová.

Konkrétně v Senici na Hané, kde již školu uzavřeli, podklady pro vyřízení dávky nechtěl žádný z rodičů.

„Vyřešilo se to zřejmě příbuznými,“ podotkla zástupkyně ředitele školy.

V Olomouci se o ošetřovné zajímaly dvě základky

V Olomouci se podlemluvčího ministerstva práce a sociálních věcí Kamila Vařeky na sociálku obrátily dvě základní školy, které byly na základě rozhodnutí hygienika uzavřeny.

„Do dnešního dne není zaznamenán žádný enormní nárůst ošetřovného oproti minulým měsícům, ale vzhledem k epidemiologické situaci jej lze očekávat,“ poznamenal Vařeka s tím, že ani na Šumpersku zatím na základě uzavření školy nebylo ošetřovné vyplaceno.

Na Přerovsku k minulému týdnu dodaly správě sociálního zabezpečení doporučení hygieny mimořádně přerušit na pár dní výuku čtyři základní školy. Pracovníci školy již dostali tiskopisy pro rodiče, aby o ošetřovné mohli požádat.

„Na Jesenicku má okresní správa sociálního zabezpečení nahlášeno uzavření dvou škol kvůli chřipce a někteří rodiče žáků z uzavřených škol požádali o informace, jak uplatnit ošetřovné,“ uvedl Vařeka.

Co je to ošetřovné?

Dávka nemocenského pojištění a vyplácí ji od prvního dne ošetřování příslušná okresní správa sociálního zabezpečení po dobu nejdéle 9 kalendářních dní. Rodiče či jiné oprávněné osoby se přitom mohou v ošetřování vystřídat. Doba poskytování ošetřovného se tímto vystřídáním neprodlužuje.

Nárok uplatní zaměstnanec tiskopisem.

„Žádost o ošetřovné při péči o dítě do 10 let z důvodu uzavření výchovné zařízení (školy)“, který dostane ve škole.

Výše ošetřovného od prvního kalendářního dne činí 60 procent denního vyměřovacího základu za kalendářní den. Denní vyměřovací základ je průměrný denní příjem v takzvaném období – zpravidla posledních dvanáct kalendářních měsíců.