Unikátní zahrada vznikla na místě dvou bývalých klášterních zahrad.Nová kašma sv.Viktora v areálu Klášterního Hradiska v Olomouci

„Sochař Roman Wenzel vytvořil před dvěma lety první kašnu Čtyř evangelistů. Teď dokončil novou kašnu svatého Viktora, která se nachází nedaleko kaple. Obnova bývalé konventní zahrady je tak hotová," uvedl ředitel nemocnice Lubomír Dobeš.

Rekonstrukce inženýrských sítí, komunikací, úprava povrchu a obnova zeleně si vyžádala 28 milionů.

Zahradu nyní využívají k odpočinku především pacienti. Od příštího roku se ale stane součástí nového prohlídkového okruhu významné barokní památky, která je ve vyhrazené dny přístupná veřejnosti.

Dosud si zájemci mohli prohlédnout třeba Tereziánský pokoj, Slavnostní sál, kostel sv. Štěpána nebo vystoupat na věž.

„Na začátku nové turistické sezony vytvoříme druhou prohlídkovou trasu. Lidé se poprvé s průvodcem podívají do zahrady a kaple, která dřív sloužila jako márnice a dnes je v ní expozice věnovaná historii nemocnice. Zpřístupníme také sklepení pod Klášterním Hradiskem. Některé sklepy pochází už z poloviny 13. století," řekl správce nemocnice Květoslav Cupák.

V objektu Klášterního Hradiska sídlí vojenská nemocnice od roku 1802. Rozsáhlý barokní komplex byl v roce 1995 vyhlášen národní kulturní památkou.