Společně s Davidem Císařem se na záchraně tonoucích podíleli také jeho dva kamarádi František Macenauer a Petr Janda.

Vše se odehrálo u splavu u penzionu Oáza v Loučné nad Desnou.

Obvykle je tam vody málo, kvůli tajícímu sněhu nyní v místě protéká bouřlivá řeka.

„Spravovali jsme auto, když přiběhl pán a křičel, že se pod splavem někdo topí. Popadli jsme lana a běželi tam, mezitím někdo volal záchranku. Ti vodáci byli pod převráceným raftem, neměli šanci se dostat ven, pořád je to v tom kotli stahovalo pod člun," popsal David Císař ze Šumperka, který pracuje jako strážník u olomoucké městské policie.

Právě jeho policejní praxe, jejíž součástí jsou také kurzy první pomoci, byla později velmi důležitá.

„Dva kluky se nám podařilo vytáhnout na laně, byli v pořádku, ale třetí už to nezvládl. Pořád vidím jeho oči, jak se díval na břeh. Pak už šel pod vodu, vír pak tělo pustil a začalo plavat po proudu. Běželi jsme za ním, s kamarádem jsme skočili do řeky a vytáhli ho ven. Bylo to na poslední chvíli, řeka pak teče místy, kudy bychom se z břehu dolů nedostali. Muž byl v bezvědomí, hned jsme začali s oživováním a naštěstí hned naskočil. Pak přiletěl záchranářský vrtulník, přijeli i hasiči a policie," vzpomíná na dramatické chvíle David Císař.

Ledová koupel se pro raftaře naštěstí obešla bez následků. Vodáka, kterého helikoptéra přepravila do olomoucké fakultní nemocnice, lékaři záhy propustili domů.

„Nemyslím, že byli nezkušení, jeden z těch vodáků říkal, že před splavem chtěli zastavit a vystoupit, ale nějak to už nestihli. Bylo obrovské štěstí, že si jich někdo všiml a také že jsme na místě byli tři. Jeden člověk by záchranu nezvládl. Hlavně obdivuji oba mé kamarády, já jsem na podobné situace vyškolený, ale oni reagovali velmi pohotově," dodal David Císař.