„Jsme uzavřeni od 28. dubna. Stanice končí na doporučení Krajské veterinární správy, která nám už v únoru letošního roku navrhla, abychom zvážili další působení stanice, z hlediska nákazových důvodů, hlavně ptačí chřipky a pak také ochrany našich zvířat vůči nákazám zvenčí. Nejdřív bylo přijímání ptáků pozastaveno a teď už nebereme nic,“ uvedla mluvčí zoo Hana Labská s tím, že zvířata, která ve stanici už jsou, v zoo zůstávají.

„Důvodem doporučení byla ptačí chřipka. Příjem jakýchkoliv neprověřených ptáků do objektu zoologické zahrady, znamená pro zvířata v zoo velké ohrožení. Dali jsme jim proto doporučení, aby tato stanice pro handicapovaná zvířata nepřijímala ptáky. A zoologická zahrada se rozhodla, že stanici uzavře,“ uvedl Jiří Zubal, zástupce ředitele Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj.

Lidé se tak teď mohou s nemocnými zvířaty obracet na záchrannou stanici v Němčicích nad Hanou. „Teď má všechno na starosti Český svaz ochránců přírody záchranná stanice v Němčicích nad Hanou. A omezené množství ptáků bere například i přerovská Moravská ornitologická stanice. Tam se teď lidé mohou obracet,“ pokračovala Labská.

Podle ní do záchranné stanice lidé nejčastěji nosili právě ptáky, ale také ježky nebo netopýry. „Z jara to byly poštolky, malé sovy, které vyletěly z hnízda. Lidé si myslí, že se o ně rodiče nestarají a potřebují zachránit, tak je přinesou do zoo. Pak to byli dravci, kteří třeba vletí do drátů vysokého napětí a mají popálení křídla. Na podzim nám nosili čápy, kteří z nějakého důvodu neodlétli a v zimě pak labutě,“ doplnila mluvčí.