VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Začala burčáková sezóna a s ní i kontroly inspektorů

Olomouc -Láhve s burčákem zaplnily v posledních dvou týdnech olomoucké obchody s vínem i některé pouliční stánky. Milovníci tohoto nápoje se teď mohou těšit na více než dvouměsíční období ochutnávek jeho nejrůznějších odrůd.

8.9.2009
SDÍLEJ:

Burčákové osvěženíFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

S prodejem burčáku začaly i kontroly inspektorů, kteří v posledních letech zaznamenali zlepšení.

Podle zákona smějí prodejci s burčákem obchodovat od začátku srpna do konce listopadu. Přesný start sezóny se však určit nedá, časy dozrávání hroznů se u jednotlivých vinařů liší.

„Každý rok se na toto období těšíme. Letos pro nás začalo zhruba před čtrnácti dny. Prodeje jsou rok od roku vyšší, lidé si již na náš burčák zvyklí. Poněkud se nám teď snížily prodeje sudového vína, ale na druhou stranu přišli noví zákazníci, kteří holduji právě burčáku,“ zhodnotil dosavadní sezónu David Pravda, majitel olomoucké vinotéky Kaštánek.

Cena za litr burčáků se v zavedených olomouckých vinotékách letos pohybuje kolem padesáti korun, za podobný obnos je nápoj k mání i na stáncích.

V minulém týdnu dominovala odrůda Irsai Oliver, dnes už je k sehnání i veltlín a další druhy. Již v průběhu tohoto a během příštího týdne by měl přibýt i červený burčák z modrých hroznů, kterého se ovšem prodává mnohem méně.

Prodejci se shodují, že kvalita burčáku se rok od roku příliš nemění. Jde o hlavně o to, najít si spolehlivého dodavatele, který umí vyrobit kvalitní mok odpovídající předpisům.

„Jsou vinaři, kteří se právě na burčák zaměřují. Důležité je, aby dodrželi všechny zákonné předpisy,“ podotkl majitel vinotéky u Dómu Petr Čalkovský.

A právě to se prodejcům stále více daří. V posledních letech totiž díky častým kontrolám Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ubylo závadných nápojů.

„Kontroly děláme od počátku prodeje burčáku a budeme je provádět dál. Na místě sledujeme hygienu i to, zda jsou nápoje rádně označeny. V některých případech odebíráme vzorky, ze kterých pak můžeme zjistit, jestli výrobci přidali do nápoje vodu, což by bylo protizákonné,“ uvedl ředitel olomouckého inspektorátu SZPI Jindřich Smička.

Vzorky pak putují do Brna, kde mají inspektoři k dispozici specializovaný přístroj, který přítomnost vody s jistotou odhalí. Kontroly jsou v samém počátku, inspektoři však neočekávají velký počet zjištěných prohřešků.

„Poslední rok nás mile překvapil. Zkontrolovali jsme desítky provozoven a dopadlo to velmi dobře. Díky častým kontrolám si dnes málokdo dovolí burčák ředit,“ dodal Smička s tím, že odhaleným hříšníkům hrozí pokuta ve výši stovek tisíc korun.

Zkvašený nápoj je doménou Moravy, rádi jej popíjejí i Rakušané či Slováci. Naopak ve Francii považují pití burčáku za barbarství.

Na výrobu správného burčáku neexistuje podle vinařů jednoznačný recept. Každý z nich musí svou zkušeností a instinktem vystihnout správný okamžik, kdy vylisované ovoce procházející bouřlivým kvašením v kádích dosáhne optimálně pitelného stavu.

„Přesné tabulky na to neexistují. Nejlepší burčák bývá zhruba od čtvrtého do šestého dne kvašení. Pozná se to podle barvy, která se během kvasu mění. Nesmí být příliš žlutá, správný odstín je trochu dohněda,“ vysvětlil vinař z jihomoravských Čejkovic Michal Balát.

Záleží ovšem také na chuťových pohárcích těch, kteří burčák okusí – existuje hned několik druhů.

„Ženy jej mají většinou rády ve stádiu, kdy je sladší, muži zase v době, kdy se nápoj tak zvaně zlomí a obsahuje více alkoholu. Takovému druhu se ve vinařské hantýrce říká ,chlapák´. Záleží, co komu vyhovuje. Každopádně základní pravidlo zní, že člověk by měl vypít minimálně tolik burčáku, kolik má v těle krve,“ dodal zkušený vinař.

Autor: Karel Páral

8.9.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Jeseníky zalijí vydatné srážky, voda v řekách stoupne

Tvarůžkový festival na Horním náměstí v Olomouci
12

Tvarůžkový festival zaplní centrum Olomouce. Letos větší a delší

Průmyslová zóna v Řepčíně? Ne bez napojení na dálnici, říká radnice

Pokud by měl v Křelovské ulici v Řepčíně na kraji Olomouce vzniknout průmyslový areál s několika sty zaměstnanci, má město podmínku, aby doprava nezatížila okolí. Jelikož napojit lokalitu přes kruhový objezd u Globusu nepůjde, hledá spolu s investorem jiný způsob.

DOTYK.CZ

Většina úvěrových firem jsou predátoři. Exekucím čelilo 843 tisíc lidí

Lidé by si měli dávat pozor nejen na úvěrové společnosti, z nichž je predátorských či lichvářských přes devadesát procent, tvrdí tvůrci Mapy exekucí.

Padlí Američané mají u Bystrovan pomník. Autor jej obnovil v 93 letech

Sedm amerických letců, kteří zahynuli 18. prosince 1944, připomíná nový dřevěný kříž na kamenném podstavci u cyklostezky na pravém břehu Bystřice u Bystrovan.

Olomoucký majáles zve na Emmu Smetanu, Lenku Dusilovou i zábavu v parku

Koncerty, divadelní představení, workshopy, interaktivní prezentace více než padesáti neziskovek nebo bohatý sportovní program pro celou rodinu slibuje sedmý ročník Olomouckého majálesu Univerzity Palackého.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies