VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Za odpadky si asi brzy připlatíme

Olomoucko - Miliony korun si podle starostů z Olomoucka vyžádá svoz zbytků zeleně a kuchyňského odpadu, který budou muset zřejmě už příští rok zajistit. Většina starostů stále neví, jak bude nový systém fungovat.

27.1.2008 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Filip Vlček

Shodují se však v tom, že bez výrazného zdražení poplatku za komunální odpad se to neobejde. Zřejmě nejnižší poplatek za komunální odpad zatím platí obyvatelé Medlova na Uničovsku.

„Ročně je to 250 korun na občana, ani letos jsme jej nezdražili. Peníze, které od lidí vybereme, pokryjí náklady na svoz a třídění odpadků z místních domácností. Nevyděláme na tom, ale ani nemusíme nic doplácet,“ sdělil starosta Bohumír Berger (nez.).

Pokud bude obec podle projednávané novely zákona o odpadech od příštího roku povinna zajistit sběr biologicky rozložitelných odpadů, zřídí vlastní sběrný dvůr. „Zbytky zeleně bychom museli pravidelně odvážet do kompostárny. Posečené trávy a zbytků větví je v obci stále víc, někam je stejně ukládat musíme,“ dodal Berger.

Jestliže poslanci schválí novelu zákona o odpadech, ocitl by se ve stejné situaci také Uničov, který zatím provozuje malou kompostárnu v Dolní Sukolomi.
„Pro potřeby celého města by rozhodně nestačila. Plánujeme proto od příštího roku její rozšíření. Ve městě bychom museli rozmístit speciální kontejnery a zeleň či kuchyňské zbytky bychom do Sukolomi pravidelně sváželi. O tom, jak přesně by svoz biologicky rozložitelného odpadu fungoval, však ještě nejsme rozhodnuti,“ sdělila vedoucí odboru životního prostředí Jitka Mátlová.

Podobně zatím tápou také v Litovli. „Ještě nemáme žádný plán, jak si s tím poradíme. Speciální kontejnery, provoz kompostárny a svoz zeleného odpadu by si však vyžádaly velké investice. Zatím od občanů vybíráme 480 korun, nejspíš by to na úhradu nákladů nestačilo,“ míní vedoucí odboru životního prostředí litovelské radnice Pavel Kurfürst.

O mnoho lépe na tom není ani Olomouc. Město dodnes nemá vhodné místo, kde by bylo možné kompostárnu na rostlinné zbytky postavit. „Problém je a bude také ve financování svozu a provozu kompostárny. Lidé kompostárnu chtějí, ale ne v místě svého bydliště,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí Petr Loyka.

Pokud zákon městu uloží zajistit sběr všech rostlinných a živočišných kuchyňských zbytků, bude to stát obrovské částky.

„Museli bychom pořídit speciální nádoby a zajistit svoz na celém území Olomouce. Stálo by to miliony korun. Problémy nastanou i na sídlištích, občané nebudou chtít tyto nádoby v blízkosti svých domů. Budou argumentovat zápachem a problémy s potkany,“ obává se Loyka.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY Z OLOMOUCKA

Moje OlomouckoSportKulturaPodnikáníČerná kronika

Autor: Magda Vránová

27.1.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zrekonstruované olomoucké rozárium na začátku druhé sezony v dubnu 2017
2 27

Olomoucké rozárium má po roce zničený mobiliář. Bazénky konečně napustí

Most na Velkomoravské ulici v Olomouci je po více než roce kompletně průjezdný. Dělníci dokončili opravu jeho pravé poloviny v neděli večer.
10

Most ve Velkomoravské je po opravě kompletně průjezdný

Vesnicí roku v Olomouckém kraji je Vápenná. Takto to tam vypadá

Zlatou stuhu v soutěži Vesnice Olomouckého kraje letos získala Vápenná. Druhé místo obsadil Bělotín na Hranicku a na třetí příčce skončily Haňovice na Olomoucku.

Za borůvkami nemusíte do lesa, můžete je mít i na balkóně

Jejich plody jsou větší než jejich příbuzných odrůd z lesa, na keřích rostou v celých trsech, takže úroda je mnohem snazší a rychlejší, a jejich chuť si s těmi lesními v ničem nezadá. Řeč je o kanadských borůvkách, které si v pohodlí můžete vypěstovat na zahradě nebo i doma na balkoně a jejich sladké bobule budete mít na dosah ruky.

Onofrejovi se líbí Moulisův přístup. Těší se na návrat Chorého

Při absenci hlavního trenéra Václava Jílka to byl právě jeho asistent Ladislav Onofrej, kdo měl na starosti koučování sobotního dvojzápasu Sigmy s Opavou.

Mr. Steak: Gastronomický boom? Olomouc teď dává zbytku republiky na frak

Mr. Steak. Přezdívka Michaela Solničky hovoří sama za sebe. Prošel kurzem u jednoho z nejpopulárnějších světových kuchařů Jamieho Olivera, dlouhá léta vařil v zahraničí.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies