Vedení tamní radnice doufá, že renovací a také díky výhodné poloze, ve vesnici vznikne zároveň i centrum, které jim chybí.

Bývalý kostel drahanovickým slouží jako kulturní prostor už několik let.

„Pořádáme tam koncerty, divadelní představení, měli jsme tam živý Betlém. Hrála se tam i Maryša," řekl starosta obce Ivo Richter.

Chystaný projekt však počítá s opravenými sály, novým sociálním zařízením, informačním centrem ale i úpravou zahrady.

„Rádi bychom v hlavním sále udělali expozici věnovanou rozhlednám. K vidění by byly všechny rozhledny, které v republice máme. Buď jako zmenšeniny, nebo jako obrázky s popiskami a mapou," popsal hlavní tahák starosta.

Další místnost by se měla proměnit ve virtuální prostor, který návštěvníka skrze nahrané zvuky a obraz přenese přímo do nejvyššího patra vybrané rozhledny.

„Lidé by byli opravdu jako na rozhledně, pouštěli bychom nahranou smyčku výhledu do krajiny. To by se nám líbilo," zasnil se Ivo Richter.

Nové centrum obce

Proměnou by měla projít i zahrada, která je dnes ve špatném stavu. Měla by být přístupná veřejnosti a přibudou tam i odpočinkové lavičky.

„Kousek je dětské hřiště, školka a vedle hasičská zbrojnice. Byli bychom rádi, kdyby tam vzniklo i takové centrum obce. Drahanovice nic takového nemají, centrální bod nám chybí," povzdechl starosta.

Nová galerie, ponese název U Kalicha. Při volbě názvu se ve vesnici řídili původním účelem budovy, ostatně symbol kalichu zdobí stavbu u jejího vstupu dodnes.

„Kostel je z roku 1933 a chátral už za minulého režimu. Po revoluci to vypadlo nadějně, ale spolková činnost se nerozjela tak, jak si ve sboru představovali. Takže asi po patnácti letech, kdy se tam nic nedělo, jsme od nich dostali nabídku, budovu odkoupit," zavzpomínal Ivo Richter.

Náklady: 5 milionů

Obec stavbu koupila před třemi lety za 670 tisíc, udělala plynové topení a vyměnila okna. Letos nechali vypracovat studii a požádali o dotaci z Regionálního operačního programu.

„Výsledek je ten, že jsme vybraní a už máme prováděcí projektovou dokumentaci, chystáme výběrové řízení a od 1. října by vybraná firma měla začít kostel rekonstruovat," popsal současný stav starosta.

Hotovo by pak mělo být do června příštího roku. Celkové náklady se zatím pohybují přes pět milionů korun.

„Doufáme však, že vysoutěžená cena bude o něco nižší. Zastupitelstvo obce schválilo až dva miliony korun, které obec může v případě potřeby do projektu investovat ze svého rozpočtu," dodal Ivo Richter.