Část omítky, která se před ním v noci rozprskla, vzal Jan Machala domů a zvážil. Ručička váhy ukázala čtyři sta gramů.

„Ani nedomýšlím, co by se stalo, kdyby mě to trefilo. Je jasné, že než se kusy rozbily o chodník, vážily ještě víc," řekl. Měl štěstí.

Jak to, že malta s kousky cihly spadla, si vysvětlit neumí.

Několik kusů zdiva spadlo minulou neděli z domu v Komenského ulici v Olomouci na chodník, asi metr a půl od chodce. Jeden kus váží téměř 400 gramů.

Několik kusů zdiva spadlo minulou neděli z domu v Komenského ulici v Olomouci na chodník, asi metr a půl od chodce. Jeden kus váží téměř 400 gramů. Foto: Jan Machala

„Ulice byla prázdná a tichá, žádné otřesy z těžkých projíždějících aut to vyvolat nemohly. Až potom jsem vykřikl já, protože mě to pěkně naštvalo. Hned jsem si totiž vybavil jiné případy z Olomouce, které měly mnohem horší následky," odkázal na událost z října roku 2011, kdy se v ulici 8. května zřítila horní část čelní zdi a zabila ženu.

O rok později se z polikliniky na náměstí Hrdinů utrhla patnáctimetrová římsa. Jen zázrakem tenkrát tuny zdiva o život nikoho nepřipravily.

Olomoucká radnice následně rozhodla, že zkontroluje stav městských nemovitostí, a pozornosti se dostalo i soukromému majetku.

To byl i případ tmavě žluté rohové budovy v Komenského ulici.

Výsledek kontroly

„Na základě dřívějšího podnětu od jednoho obyvatele byla provedena kontrolní prohlídka domu za účasti statika, který navrhl opatření, jež spočívalo v zasíťování římsy proti případnému spadu omítky a cihelného zdiva. Toto opatření bylo provedeno a zkontrolováno statikem," uvedla mluvčí radnice Radka Štědrá. Síť se pak objevila zhruba na polovině římsy rohové budovy.

V minulém týdnu pak statik na žádost stavebního úřadu navštívil místo ještě jednou.

„Dle jeho sdělení je dům, respektive římsa a vnější omítky, ve stabilizovaném stavu, nehrozí ohrožení života a zdraví osob," doplnila mluvčí.

Rohovou budovu v Komenského ulici statik sice zkontroloval, omítka však spadla na chodník z části domu, která zajištěná není. Ta je v katastru vedená samostatně, při pohledu z ulice však obě části společně tvoří jeden celek.

„Sítě jsou pod střechou na rohu, ale na mě padala stará malta z římsy pod okny v prvním patře kousek dál k pravoslavnému kostelu. Do rána suť někdo zametl, ale stačilo málo a bylo s tím mnohem více starostí," dodal svědek události, který spadlé kusy ještě v noci vyfotil.

Pátrání po majiteli

Obě části budovy patří podle katastru nemovitostí stejnému majiteli Otakaru Wittnerovi. Právě ten by se měl o objekt starat. Na čísle uvedeném v telefonním seznamu však opakovaně nebyl k zastižení. V oknech domu jsou již delší dobu vyvěšeny reklamní plachty s nápisem „Na prodej".

Zveřejněná telefonní čísla ale vedou do hypotečního centra v Praze. „Nevím, jestli budovu stále prodáváme, spíš půjde o starou reklamu. Netuším ani, který z makléřů by to měl v Olomouci na starosti," sdělil pracovník centra. Kontakt na majitele neposkytl.

Sdílnější nebyl ani stavební odbor magistrátu. „Jsou to informace obsažené ve spisu, a i kdyby tam kontakt byl, nemohu ho vydat," sdělil Kamil Filip z oddělení pozemních staveb.

Podle úřadu majitelé spolupracují, komunikace je dobrá. „Snaží se závady odstranit, popřípadě provést zabezpečení domu do doby provedení oprav. Opětovně je však nutné zdůraznit, že za stavebně technický stav domu odpovídá její vlastník," vyzdvihla Radka Štědrá.

Zaměstnanci úřadu však přislíbili, že se do Komenského ulice ještě podívají. Do té doby zůstává budova nezajištěná.

Každou další kontrolu Jan Machala uvítá. „Zatím od mého nočního zážitku v Komenského ulici přecházím na protější chodník," podotkl.