Zachytili jste ve vaší škole či třídě poslední školní den? Máte zajímavé či hezké fotky z předávání vysvědčení? Pošlete nám je, rádi je zveřejníme v TIŠTĚNÉM vydání vašeho Deníku.
Aktuální fotografie z finálového dne školního roku 2015/16 můžete posílat na adresu: reporter.olomoucky@denik.cz  

K babičce, na kolo, do Chorvatska 

Přesně osmasedmdesát žáčků navštěvuje Základní školu v olomoucké městské části Droždín. Tak jako jinde, i tady na ně v poslední červnový den čekalo závěrečné hodnocení jejich školní práce.

V osm hodin se zavřely dveře třídy, děti se ztišily a za pár minut si už jednotlivě chodily pro cenné dokumenty.

„Dostal jsem samé jedničky a na prázdniny se těším. Pojedeme k babičce," řekl třeťák Radim Veselý.

I jeho spolužačka Eliška Vysloužilová domů nesla samé jedničky.

„Za vysvědčení asi něco dostanu, mamka říkala, že má nějaký dárek," usmála se dívenka.

I ona se na prázdniny těší. „Pojedeme na kola, na chatu, do Chorvatska a k babičce, ke kamarádkám. Těším se moc," dodala.

Pohodová třída za odměnu

Některé děti se ale známek nedočkaly.

„My máme dvojí způsob hodnocení. V prvním až druhém ročníku hodnotíme slovně a ve třetím až pátém známkami. Děti tak na konci roku dostávají celkem tři archy, jeden list je slovní hodnocení a pak dostávají dva listy za každé pololetí, kde se popisuje, jak ve škole pracovali," vysvětlila ředitelka školy Kateřina Konečná.

Ta také letošní třeťáky částečně učila a podle ní je to skvělá třída.

„Je to taková třída za odměnu. Přála bych, aby každý učitel jednou za čas dostal podobně pohodovou třídu, kde nemusí řešit nějaké velké kázeňské problémy. Ta třída byla velmi stmelená a co se známek týče, děti jsou velmi šikovné, měly jedničky, dvojky. Po všech stránkách se s nimi pěkně pracuje," popsala Kateřina Konečná děti, které od září nastoupí už do čtvrté třídy.

Tak jako se děti těší na dva měsíce volna, i pedagogové už plánují odpočinek.

„Ředitelské prázdniny nejsou úplně takové, jaké si je veřejnost představuje. Tedy, že skončíme 30. června a jdeme do školy až 1. září. Mnohdy to tak není, učitelé začínají pracovat už poslední týden prázdnin. Taky se ve škole v létě obvykle rekonstruuje a třeba oprava vnitřních rozvodů, bourání a stavění, čeká i nás. Přesto ale odpočinek plánuji, bez toho by to nešlo. Člověk potřebuje vypnout," doplnila Kateřina Konečná.