V centru krajské metropole totiž pokračuje výměna dosluhujícího parovodního potrubí za moderní horkovod.

Ačkoli se již několik dní lidé ve středu Olomouce setkávají s rozkopanými chodníky, trávníky i silnicemi, zásah ve Vídeňské ulici bude nejzásadnější.

„Potrubí zde vede pod vozovkou, takže je nutná úplná uzavírka. Tato lokalita bude nejvíce zasažená," sdělil Jan Myšík, ředitel regionu Střední Morava společnosti Dalkia.

Od středy 30. dubna až do 30. května bude neprůjezdná Vídeňská ulice od křižovatky s Havlíčkovou a také ulice Nerudova.

Následně se do konce července zavře zbylá část Vídeňské až po Aksamitovu a dělníci se budou pohybovat u polikliniky.

Speciální povolení pro náhradní parkování vydávají úředníci na magistrátu dotčeným lidem z Vídeňské ulice na oddělení dopravy.

„Ostatní motoristé by měli být ohleduplní a především by neměli bránit v parkování na vyčleněných místech. Bude na to dohlížet i městská policie," vzkázal Ivo Vlach, náměstek olomouckého primátora.

V souvislosti s výměnou potrubí se dělníci již pohybují také u Moravského divadla na třídě Svobody či v ulicích Dánská a Javoříčská.

Podle Aleše Šindlera, zástupce zhotovitele stavby, se stavaři dostanou i do neobvyklého prostoru.

„Budeme napojovat vazební věznici, kde nebudeme moct mít u sebe ani telefon," poznamenal jednatel firmy Šindler.

Další omezení na tř. 17. listopadu

Výměna parovodu za horkovod bude pokračovat v ulicích města až do letošního podzimu.

S omezením se veřejnost setká v Aksamitově ulici a na třídě 17. listopadu. Tam se nebude pracovat ve vozovce, ale pod chodníkem a cyklostezkou.

Investor i zhotovitel prosí obyvatele o toleranci a slibují, že všechny stavbou dotčené povrchy uvedou do původního, ne-li lepšího stavu.

„Přínosem výstavby bude zvýšení životnosti technického zařízení sítě dálkového vytápění v Olomouci a snížení tepelných ztrát a emisí skleníkových plynů ve městě," uzavřel Jan Myšík.