Celkem dvanáct kuchařských týmů začalo guláše připravovat úderem jedenácté dopolední.

Nechyběl ani místní tým Amatérští kuchaři Velký Týnec, který se soutěže účastní od jejího prvního ročníku.

„Vaříme guláš z laně, tedy jelení. Tajemství je v cibulce, která se musí dobře udělat, musí být černá, ale ne spálená. Jde o vteřiny, protože, když je hodně černá, tak se pak nerozpadne. A pak je taky důležité červené víno, které musí chutnat. Pokud by nebylo dobré, i guláš bude zkažený,“ podělil se o rady Jirka z velkotýneckého týmu.

Kousek vedle vařili v kotli zase hasiči z Brodku u Přerova. Ti se do Velkého Týnce vydali naopak poprvé.

„Chtěli jsme to zkusit, sem tam jezdíme po soutěžích, ale hlavně vaříme pro lidi a radost. Máme hovězí guláš, poctivou klasiku. A akce je perfektní, počasí vyšlo, nemá to chybu,“ zhodnotil Aleš Drelich. 

Stará Voda ožila Svatoanenskou poutí, světil se i nový zvon pro kostel ve Městě Libavá
Stará Voda ožila Svatoanenskou poutí, světil se i nový zvon pro Město Libavá

Podle Marty Kypusové, pořadatelky soutěže v guláších se vařily pokrmy z hovězího, taky jeleního nebo dančího masa. V nabídce ale nechyběl ani zabijačkový guláš a segedín.

„Přijeli z Přerovska, Krčmaně i okolních vesnic. Letos se nám týmy obměnily, hodně stálých nepřijelo, ale máme zase čtyři nová družstva,“ řekla.

Tradiční součástí akce byla i soutěž o nejlepší kynutu pečenou buchtu. Tady se sešly vzorky na plechu i koláčky.

„Máme i jednu zvláštnost, paní, která už v minulosti jednou vyhrála a ta má na koláčkách marmeládu ze zelených rajčat,“ prozradila Alena Ostřanská, která soutěžní vzorky přebírala.

S hruškovo-jablečnými koláčky a makovým koláčem se přihlásila Radana Podivínská.

„Soutěžím potřetí. Dvakrát jsem byla druhá tak to chci zkusit ještě, první místo se nedaří. Ale těší mě, že moje koláčky chutnají,“ smála se mladá žena. 

Pivní a gulášové slavnosti nabídly kromě gulášů i pečená masa, makrely, palačinky a několik značek piv a taky třeba soutěž v pití piva na čas nebo italskou skupinu Quisisona a zpěváka Andreu Andrei. 

Ilustrační foto.
Počasí: Meteorologové vydali výstrahu před silnými bouřkami