„Obnova návsi spočívá v tom, že hlavně zrekonstruujeme chodníky směřující z centra obce k mateřské škole a do ulice Ke Vsisku. Součástí stavby je i rekonstrukce dvou mostních objektů a rozšíření parkoviště za zdravotním střediskem a před kinem," uvedl starosta obce Petr Hanuška.

Nové lampy i lavičky

V rámci prací se také vybuduje bezbariérový přístupu do zdravotního střediska, koupí se lavičky, odpadkové koše či držáky na kola, které budou instalovány v centrální části.

Prostor okolo školy je už spravený Okolí prvního stupně Základní školy ve Velkém Týnci na Olomoucku zdobí nedávno spravená opěrná zídku, držící svah před školou. „Zatím jsme celý svah srovnali a vyseli trávou. V srpnu bude následovat výsadba keřů a květin. Chceme, aby prostor před školou byl pěkný. Zároveň jsme položili nový asfaltový koberec na cestě vedoucí kolem kostela a školy. Umělecké kovářství sídlící ve Velkém Týnci zde také instalovalo krásné kovové zábradlí. Myslím si, že to bude velice důstojné prostředí jak pro kostel, tak i pro školu," doplnil starosta Petr Hanuška. Náklady na opravu zídky přišly na dvě stě tisíc, cesta pak téměř na půl milionu. 

„Vyměníme i veřejné osvětlení a děti budou mít radost z velkých herních prvků, které budou umístěny vedle zdravotního střediska," doplnil.

Firma na úpravě prostoru už začala pracovat, v prosinci by mělo být hotovo. Náklady se pohybují kolem 3 milionů korun.

„Podíl obce je zhruba pětinový, na zbytek jsme dostali dotaci," podotkl Petr Hanuška.

Myšlenka vybudování návsi podle něj existuje už několik generací.

„Začíná se plnit představa Týnečáků, která je stará téměř více jak sto let. To, že je potřeba zbourat několik domů, aby se vytvořila typická čuhácká náves, řešila zastupitelstva už od 19. století. Debatovalo se o tom za první republiky i za národních výborů, ale vždy se o tom jen mluvilo," popsal starosta Petr Hanuška.

Na projektu se začalo fyzicky pracovat už před dvěma lety na podzim. Tehdy ještě velkou část Sokolské ulice zabíral statek, který nešťastně zabíhal do krajské komunikace a vytvářel tak dopravní závadu. Ten se ale podařilo Olomouckého kraje odkoupit a ubourat, teď by na řadu měla přijít zbývající část.

„O osudu zbytku budovy není ještě rozhodnuto. Nabízí se odprodej soukromému zájemci, rekonstrukce z vlastních prostředků či odstranění stavby. Rádi bychom tady měli něco jako cukrárnu, pizzerii nebo informační centrum. Uvidíme, co má smysl a co je reálné," popsal plány starosta.

Proměna zdravotního střediska

Kromě nového centra má obec letité plány také s budovou zdravotního střediska v centru. Sídlí v něm lékaři, služby a obecní policie. Podle projektu by se měly přistavět byty pro seniory. Možná už příští rok.

„Je hotová projektová dokumentace pro stavební povolení i pro samotnou stavbu, příští rok bychom chtěli požádat o dotaci a stavbu zahájit. V plánu je čtrnáct bytů pro seniory. Podobné bydlení v obci chybí, už teď máme čtyřicet žádostí," doplnil starosta s tím, že přístavba by mohla vyjít okolo čtrnácti milionů korun a obec by ji částečně platila z dotace a částečně ze svého. 

Opravuje se i společenský důmSpolečenský dům ve Velkém Týnci na Olomoucku se už brzy ukáže v novém kabátě. Nátěr fasády už je téměř hotový. „Oprav je víc. Tohle je první Společenský dům ve Velkém Týnci na Olomoucku se už brzy ukáže v novém kabátě. Nátěr fasády už je téměř hotový.etapa, v té další chceme opravit dvorní část, vyměnit zbytek oken a hlavně zrekonstruovat střechu. Zásah by také potřebovaly velký zásah, to však bude výzva až pro naše následovníky, kteří vzejdou z podzimních voleb," sdělil velkotýnecký starosta Petr Hanuška. Opravy jsou podle něj nutností. „Bylo to potřeba jednak z technických, energetických, ale i estetických důvodů. Společenský dům je jednou ze základních staveb, které tvoří podobu centrální části obce, a my v jejich rekonstrukci postupujeme krůček po krůčku," doplnil ještě starosta s tím, že loni dali nový kabát úřadu pošty a v dohledné době by chtěli ještě stihnout obnovu místní hasičky. Výměnu oken a natřít fasádu. Celková částka za opravu Společenského domu se šplhá k jednomu milionu korun.