Letos se Slavnost kroje, jak se akce jmenuje, koná už šestým rokem.

„Každý rok se snažíme zaměřit na určitou část kroje nebo nějakou událost, která se ke krojům váže. Letos jsme se zaměřili na tu největší slávu, která na Hané vůbec je a to Hanáckou svatbu. Protože je to česko-polský projekt Haná ve Slezsku, Slezsko na Hané, tak bude součástí i slezská svatba. Přijede skupina z polského Opole," uvedl organizátor akce Petr Nakládal.

Slavnost začne v 8 hodin mší svatou v kostele stětí sv. Jana Křtitele, zároveň se otevřou i Farmářské trhy.

„Trhy jsou potřetí, mysleli jsme, že už budou nějaké první výpěstky, salát nebo kedlubny. Ale je to všechno zpožděné. Takže tady bude spousta květin, kromě toho i tradiční farmářské produkty, mléko, sýry, tvarohy, jogurt, uzeniny nebo regionální med," pokračoval Nakládal.

Od 10 hodin pak na Zámeckém náměstí odstartují přípravy svatby. K vidění budou rukodělné výrobky, přehlídka krojů, lidová muzika a o hodinu později vypukne Hanácká svatba.

„Zhruba ve tři čtvrtě na jednu slavnostně pokřtíme česko-polskou publikaci o hanáckých a slezských krojích a ve 13 hodin se v amfiteátru uskuteční Slezská svatba, v podání folklorní skupiny Muzea opolské vesnice," popsal program Nakládal. Doplnil, že od 14 do 16 hodin se v zámeckém parku uskuteční i tradiční bystřická kuličkiáda.

Při příležitosti Hanácké svatby na letošní Slavnosti kroje byla vyhlášena soutěž O nejlepší hanácký svatební koláček. Pro účast v soutěži stačí přinést asi třicet vlastnoručně upečených koláčků, v neděli 12. května do 10 hodin na Zámecké náměstí.

Při svatební hostině vyhodnotí porota z řad svatebčanů a zástupců města tři nejchutnější vzorky jejichž tvůrci získají hodnotné ceny.

„V rámci Slavnosti kroje bude otevřena stálá expozice hanáckých a slezských krojů v kulturním a informačním centru," doplnil místostarosta města Ivo Slavotínek.