Na rozdíl od předchozích let, kdy se v olomouckých ulicích prezentovaly převážně přírodovědné obory, obsáhne letošní ročník všech osm fakult Univerzity Palackého.

Veletrh vědy a výzkumu se koná od 21.do 22. června v univerzitních prostorách i městských parcích. Vstup na něj bude zdarma.

Veletrh vědy a výzkumu UPNávštěvníci veletrhu budou mít možnost poznat prostřednictvím zábavných interaktivních experimentů, exponátů a soutěží různé pohledy každodenního využití vědy a jejích poznatků.

Těšit se tak mohou na chemické pokusy pro nejmenší, fyziku v kuchyni, roboty, rýžování zlata, matematickou kavárnu nebo laserovou laboratoř.

Humanitní obory pak zastoupí například Konfuciova akademie, výroba netradičních hudebních nástrojů nebo experimentální malba.

„Důležité je představit se jako instituce, která dokáže komunikovat se svým okolím a není uzavřena jen pro studium nebo vědce, které může veřejnost vnímat jako podivíny," říká hlavní řešitel projektu Roman Kubínek a pokračuje:

„Veletrh vědy a výzkumu na naší univerzitě pořádáme v rámci projektu Univerzita Palackého – centrum vědy pro všechny, jako jedna z jeho klíčových aktivit. Jak vyplývá z názvu projektu, chtěli bychom přesvědčit žáky, studenty a veřejnost, že na UP dokážeme řešit řadu zajímavých vědeckých problémů, které mají základy již ve výuce na školách."

Pro všechny návštěvníky veletrhu, hlavně děti a jejich rodiče, bude připravena také velká soutěž, kdy budou plnit na jednotlivých stanovištích úkoly, získají za ně razítka a na závěr drobnou odměnu.

„Stačit bude si jen složit origami, spočítat pH půdy nebo si vyzkoušet sportovní vozíky pro handicapované. Chybět nebudou ani populární chemické a fyzikální pokusy, škola sebeobrany, nácvik laické resuscitace či simulace syrského uprchlického tábora a podmínek života v něm," vypočítala některé aktivity z bohatého programu Eva Jašková, koordinátorka veletrhu.

Organizátoři plánují, že by se letos na veletrhu mělo objevit na šest desítek různých prezentačních stánků, a to nejen těch univerzitních, ale i ze středních škol z regionu.

Neděláme vědu z vědy

V duchu hesla projektu Neděláme z vědy vědu bude velká část stanovišť soustředěna do veřejných prostor – parků a přilehlých ulic.

„Pro mě osobně bude nejpříjemnější pohled na mladé Debrujáry, což je spolek zvídavých dětí ze škol, které dokáží zaujmout svou bezprostředností a zapálením pro vše zajímavé a všemu chtějí přijít na kloub. Z této generace se rodí nejen naši studenti, ale později i významní vědci. Jsme rádi, že přijali naše pozvání," uvedl docent Kubínek.

Tématem letošního veletrhu, který se poprvé konal v roce 2001 ještě jako Chemický jarmark, je voda.

„Vše se bude v červnu točit kolem vody, protože OSN vyhlásila rok 2013 mezinárodním rokem právě této životodárné tekutiny, která je navíc dobře uchopitelná napříč vědními obory. Voda je i ústředním motivem prvního čísla nového populárně-vědeckého časopisu FORTe, který při příležitosti veletrhu vydáváme a který je určen především žákům základních a středních škol," zdůvodnila zaměření jarmarku Eva Jašková.