Horní náměstí od 8 až do 15 hodin zaplní pestrá směs zvyků, zábavy i tvoření, nebudou chybět ani různé zajímavosti a tradiční řemesla.

Stánky s různými pochoutkami tam nabídne Velikonoční farmářský trh.

Příchozí nahlédnou pod ruce zkušeným pletařům pomlázek, uvidí, jakými technikami se dají ozdobit velikonoční kraslice a seznámí se i s tradičními hanáckými velikonočními produkty a specialitami.

Chybět nebudou samozřejmě ani živá farmářská zvířata nebo poníci.

„Velikonoční jarmarky a oslavy bývají každoročně velmi oblíbené, proto jsme si svátky jara nechtěli nechat ujít ani letos. Připomínat si tradice a všechno, co se k Velikonocům váže, je podle mě čím dál tím důležitější. Spousta dnešních městských dětí totiž možná už ani některé velikonoční tradice nezná,“ řekl náměstek primátora města Olomouce Pavel Urbášek.

Policisté v prosinci 2016 hlídkují u Horního náměstí v Olomouci po teroristickém útoku na vánočních trzích v Berlíně
Policisté se samopaly se na Velikonoce vrátí do ulic

Hanácká muzika i tanec

Dění na Horním náměstí doplní na pódiu od 10 hodin také hanácké písně, cimbálová muzika a taneční soubory a ukázky velikonočních zvyků a tradic.

Přítomní tak budou moci naslouchat například lidovému vypravěči Jiřímu Vrbovi z Němčic na Hané nebo souborům Mladá Haná z Velké Bystřice či Klásek a Kláseček z Kralic na Hané, vystoupí i oblíbený Hanácky mužský sbor Rovina.

Na své si přijdou i děti, pro které budou přichystané výtvarné a řemeslné dílničky, tak aby si mohly samy vyzkoušet, jak takovou velikonoční výzdobu samy vyrobit.

Současně si také budete moci prohlédnout velikonoční výrobky dětí z olomouckých základních škol.

Tramvajová zastávka na třídě 1. máje. Ilustrační foto.
Zastávka tramvaje bude nově před hospodou. Majitel chce město žalovat

Chorvatská Kraslice od srdce

O netradiční oživení velikonočních svátků se už začátkem dubna postarala i dvoumetrová „Kraslice od srdce“, kterou Olomouci předala chorvatská velvyslankyně.

„Malování kraslic má v Chorvatsku, stejně jako u nás, dlouhou tradici, kterou si touto zajímavou formou můžeme připomenout. Kraslice zdobí veřejná prostranství v mnoha městech po celém světě, v České republice vystavuje takovou kraslici již od roku 2011 také Praha,“ okomentoval ještě netradiční výzdobu náměstí primátor města Olomouce Antonín Staněk. 

Letní Jeseníky. Ilustrační foto
Areály v Jeseníkách už lákají pěší, cyklisty i koloběžkáře