„Jede se celkem dobře. Senzační je nový úsek na olomouckých Bělidlech a i v Bystřici je teď cyklostezka parádní. Už se nemusí kličkovat mezi domy. Jen ještě projet Hlubočky a jsem doma," usmál se nadšený cyklista Petr Punčochář. Další úsek hladkého asfaltu však vítá. „Rozhodně, cesta je pak bezpečnější," doplnil.

Cyklotrasa ve Velké Bystřici vedoucí celým městem je rozdělená na několik etap. Dvě části jsou už hotové, zbývají tři. „První část cyklostezky jsme stavěli až k branám Mora Moravia v Hlubočkách – Mariánském Údolí, částečně na katastru Hluboček a končili jsme na přejezdu na ulici Na Svobodě. Loni jsme zkolaudovali druhou etapu, kratší úsek od přejezdu k železniční zastávce. Teď chystáme třetí etapu, která povede od vlakové zastávky k Voglově pile," popsal Ivo Slavotínek, místostarosta Velké Bystřice. Doplnil, že čtvrtá etapa, která je zatím v projekční přípravě by měla vést od pily až k mostu Vinohrádky a poslední pak bude směřovat až do Bystrovan ke kynologickému cvičišti. „Celý úsek může být hotový ve výhledu dvou, tří let a nabídne asi dvanáct kilometrů pěkné asfaltové cyklostezky," pokračoval Ivo Slavotínek.

Město na výstavbu 430 metrů dlouhého úseku žádá o dotaci, to zda uspěli se dozví na podzim. „Reálné by bylo začít s pracemi příští rok na jaře. Poslední úsek bychom chtěli zvládnout v roce 2018," potvrdil místostarosta.

Na pohodlnou trasu z Olomouce do Hluboček by měl do budoucna navázat úsek vedoucí do Moravského Berouna a v plánu je i protažení cesty směrem ke Slunečné, vrcholu Nízkého Jeseníku. „Vidíme v tom velkou příležitost pro cestovní ruch, protože údolí okolo Bystřice je velmi pěkné a romantické. Je to však výhled na několik dalších let," doplnil Ivo Slavotínek.